« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KOLAUDACIJA

Obnovljene 172 godina stare orgulje u Slavonskome Brodu

Orgulje su obnovljene u velikoj donatorskoj akciji u kojoj su sudjelovali i sami građani

Orgulje
Orgulje (Wikipedia/Ilustracija)
Više o

orgulje

,

Slavonski Brod

,

Hrvatski inline kup

,

Silvio Mrkša

Koncertom majstora orguljaške glazbe Maria Penzara i njegove mlade kolegice Tene Novosel u Slavonskome Brodu je danas obilježen uspješan završetak akcije obnove 172 godine starih orgulja tamošnje Crkve Presvetoga Trojstva.

Orgulje - spomenik kulture nulte kategorije - obnovljene su u velikoj donatorskoj akciji koju su uz Grad, Brodsko-posavsku županiju i Ministarstvo kulture potpomogli i brojni građani te gospodarstvenici. Akciju je prije više od godinu dana pokrenuo gvardijan brodskog Franjevačkog samostana Sebastijan Golenić.

Nakon stručne prosudbe posao restauracije i proširenja pedala, procijenjen na oko 70 tisuća eura, povjeren je slovenskoj tvrtki "Škrabl" koja je obnovu obavila za osam mjeseci.

U sklopu programa kolaudacije obnovljenih orgulja pater Sebastijan Golenić zahvalio se svim dobročiniteljima te ocijenio kako je riječ o povijesnom događaju za samostan, ali i cijeli grad.

Sve do danas orgulje koje je 1838. izgradio fra Ignacije Lehner nisu značajnije obnavljane. Jedan od zadataka restauratora bilo je sačuvati izvornost, a obavljenim poslom iznimno su zadovoljni bili orguljaši Mario Penzar i Tena Novosel, oboje porijeklom Brođani koji su ih prvi isprobali.

Za prvi koncert na obnovljenim orguljama odabrali su program koji je Brođanima omogućio potpuni doživljaj raskoši zvuka kraljice instrumenata.

"Uvijek je doživljaj nastupati u Slavonskome Brodu jer ipak je tu moja obitelj i grad koji me zna. To nosi i jednu dodatnu odgovornost, a pogotovo kada je riječ o ovom obnovljenom instrumentu kojeg prvi put čujem onakav kakav zapravo je. Oduševljena sam onim što je napravila radionica 'Škrabl'. Naravno na ovim orguljama ne može se još uvijek svirati sve od literature, ali može jedan jako lijepi dio koji se do sada nije mogao čuti", kazala je Tena Novosel.

Mario Penzar, koji je i sam sudjelovao u priči oko obnove orgulja, misli kako samostan i Brod mogu biti ponosni uspjehom akcije i orguljama. To će biti poticaj i za nove projekte, najavljuje Penzar.

"U jednom malom društvu kujemo velike planove za grad Brod i ove orgulje. Mislim kako će to rezultirati velikom stvarima i velikom ljudima koji će doći ovdje svirati", kazao je Penzar. Ravnatelj brodske dvorane "Ivana Brlić Mažuranić" Hrvoje Špicer otkriva kako se razmišljao o ideji osnivanja brodske orguljaške manifestacije.(hina/metro-portal)

11.07.2010. 19:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh