« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
NATJEČAJI

Obnovite fasadu i stolariju uz državnu subvenciju

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira tijekom ove godine s 97 milijuna kuna sufinancirati projekte energetske učinkovitosti u zgradarstvu

Obnovite fasadu i zaštitite kuću
Obnovite fasadu i zaštitite kuću (Arhiva)
Više o

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

,

obnova fasade

,

obnova stolarije

Dio tog novca moći će dobiti i građani koji će se posredstvom jedinica lokalne samouprave ili upravitelja zgrada moći kandidirati za natječaje Fonda.

Sredstva će se, između ostalog, davati za obnovu fasada, toplinsku izolaciju, termoizolaciju krova, zamjenu stare stolarije, ali i za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U Fondu očekuju raspisivanje natječaja početkom ožujka.

Cilj mjera energetske učinkovitosti je smanjenje ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini, čime se izravno utječe na ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, te duži životni vijek zgrade, a doprinosi i zaštiti okoliša.

Uštede koje se mogu postići obnovom fasada ovise o nizu čimbenika, poput trenutačnog energetskog razreda zgrade, materijala od kojeg je zgrada izgrađena, lokacije, namjene korištenja i sl.

Primjerice, kod dvije kuće identične površine, od kojih je jedna građena od pune opeke i bez ikakve izolacije, a druga od šuplje 25-centimetarske cigle s toplinskom izolacijom od 10 centimetara, razlika u troškovima za grijanje može biti i do šest puta u korist potonje kuće.

10.01.2014. 16:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Lina
    24.02.2015. 14:15
    Odličan potez Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iz vlastitog iskustva znam da odgovarajuća fasada i adekvatna stolarija uvelike smanjuju potrošnju električne energije. Osim toga, doprinose i ljepšem izgledu zgrade, a boravak u njoj je ugodniji.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh