« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KRITIČNA SITUACIJA

Obnova ugroženih mađarskih sela mogla bi trajati i do godinu dana

Obnova sela opustošenih nakon izlijevanja toksičnog crvenog mulja koji se u ponedjeljak izlio iz tvornice aluminija na zapadu Mađarske, mogla bi potrajati i do godinu dana

Stanje je kritično
Stanje je kritično (MWN)
Više o

ekološka katastrofa

,

Mađarska

,

obnova

,

konobar

"Čišćenje i obnova sela oko tvornice aluminija, nakon nesreće koja je usmrtila četiri osobe i izazvala ekološku katastrofu, moglo bi potrajati mjesecima, čak i do godinu dana", izjavio je Illes za lokalni list.

Mađarske službe u srijedu intenzivno rade na čišćenju toksičnog crvenog mulja koji se u ponedjeljak izlio iz tvornice aluminija, usmrtio četiri osobe i izazvao ekološku katastrofu, javile su vlasti u Budimpešti. Ozlijeđene su 123 osobe, a tri se još uvijek smatraju nestalima. U bolnicu je prevezena 61 osoba, uglavnom zbog opeklina.

"U čišćenju koje se danas nastavlja sudjeluje petstotinjak ljudi. Čistimo ulice i kuće vodom pod visokim tlakom", rekla je Timea Petroczi, glasnogovornica službe za izvanredna stanja. "Od jučer se čiste i rijeke", dodala je. Spasilačke ekipe trenutačno traže još tri osobe, jer su se druge tri s prvotna popisa nestalih u međuvremenu javile.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan prije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Nesreća je poprimila razmjere nacionalne katastrofe, zaprijetivši flori i fauni u podunavskom području.

Troškovi obnove "mogli bi dosegnuti i desetke milijuna eura", rekao je Illes. Ako udruga MAL, vlasnica tvrtke, ne bude imala dostatna sredstva, "svotu će djelomično morati osigurati mađarska vlada ili će se zatražiti pomoć EU-a", kazao je, dodavši kako je već razgovarao s bivšim predsjednikom mađarskog parlamenta, Janosem Aderom, aktualnim članom Povjerenstva za zaštitu okoliša pri Europskom parlamentu. (hina/metro-portal)

06.10.2010. 20:04:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh