« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BRZO PUTUJU

Oblaci vulkanskog dima stići će i do Hrvatske

POGLEDAJTE VIDEO - Islandski vulkan ne pokazuje znakove smirivanja, a gusti oblaci dima će tijekom noći doći do sjevernih krajeva naše zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

vulkanski pepeo

,

Island vulkan

,

Ejfjallajokulla

,

oblaci dim

,

vulkanska prašina

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) priopćio je danas da se oblaci s vulkanskom prašinom premještaju sjevernom i sjeverozapadnom Europom, a u subotu pred jutro vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske.

"Prema trenutačno raspoloživim prognozama tijekom sljedeće noći, s petka na subotu, gotovo sigurno će dio tih oblaka doći iznad Austrije i Mađarske, a u drugom dijelu iste noći vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske", navodi u priopćenju Državni hidrometeorološki zavod i dodaje da za sada nemaju spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima.

Ističu kako će Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe pravovremeno izdati zrakoplovno meteorološko upozorenje na način propisan u zrakoplovstvu.

U DHZM-u navode da su tu obavijest izdali slijedom mnogobrojnih vijesti o poteškoćama u zračnom prometu u Europi, analizom prognostičkih izračuna atmosferskih modela, te posebice praćenjem informacija Met-Officea (Nacionalne meteorološke službe Velike Britanije, koja je jedna od međunarodno odgovornih za savjetovanje zrakoplovnog prometa) te informacija EUMETSAT-a (Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita) kao i informacija Europske svemirske agencije.

Golemi oblak pepela iz islandskog vulkana koji je prekrio sjever Europe uzrokovao je u četvrtak najveći prekid letova od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i na zemlji ostavio putnike na šest kontinenata.

Oblak pepela postao je prijetnja zračnom prometu kada je otišao istočno prema sjevernoj Europi na visini između 6000 i 11000 metara, gdje pepeo mogu usisati motori zrakoplova i blokirati se. Pored toga dim i pepeo ometaju vidljivost. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 14:51:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh