« Spektakli
objavljeno prije 14 godina
PRAVO BLAGO

Objavljena rijetka fotografija Marilyn Monroe i JFK-a

Fotografija je snimljena nakon proslave rođendana Johna F. Kennedyja kad je Marilyn otpjevala najslavniju izvedbu pjesme "Happy Birthay"

Marilyn Monroe John F. Kennedy
Marilyn Monroe John F. Kennedy (cnn.com)
Više o

Marilyn Monroe

,

John F. Kennedy

,

zlatna nagrada

,

promjene u mozgu

,

smanjenje stresa

,

zatvoren promet

Rijetka fotografija glumice Marilyn Monroe s bivšim američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyem, snimljena na rođendanskoj zabavi JFK-a 19. svibnja 1962. u New Yorku, objavljena je u utorak na izložbi u Los Angelesu, prenose američki mediji.

Marilyn Monroe toga je dana na proslavi predsjednikova 45. rođendana u Madison Square Gardenu, Kennedyju otpjevala "Happy Birthay", na toliko senzualan i zavodljiv način da je to postala najslavnija izvedba tog popularnog čestitarskog napjeva. Bio je to njezin posljednji veliki javni nastup prije tajanstvene smrti u kolovozu 1962., a fotografija je objavljena na dan kada bi Monroe bio 84. rođendan.

Crno-bijela fotografija, koju je na zabavi poslije proslave u Madison Square Gardenu snimio službeni fotograf Bijele kuće Cecil Stoughton, prikazuje Monroe koja još uvijek nosi slavnu pripijenu svijetlu haljinu, ukrašenu lažnim dijamantima, koju je nosila pjevajući "Happy Birthday".

Predsjednik Kennedy se, kako izgleda, okreće od kamere, što je rijetko činio, a na fotografiji je i njegov brat Robert Kennedy, tada ministar pravosuđa koji gleda u njih dvoje.

"Nema druge poznate fotografija Bobbyja (Roberta Kennedya) s Marilyn i JFK s Marilyn, i to ne zbog toga što nikada nisu snimljeni zajedno," kazao je Keya Morgan, filmaš koji posjeduje jedini originalni primjerak te fotografije. "U stvari, oni su snimljeni zajedno mnogo puta, ali su Tajna služba i FBI-a zaplijenili svaku od tih fotografija", dodao je Morgan za CNN.

Stoughton, koji je prodao fotografije Morganu godinu dana prije svoje smrti 2008., rekao je Morganu da su agenti propustili jedan negativ u svojoj potrazi. "Tajna služba je došla dok je razvijao negative i oduzela sve one na kojima su John i Bobby s Marilyn. Preživio je samo onaj koji je bio u sušilici", rekao je Morgan. CNN u izvješću navodi kako Tajna služba tada nije dopuštala objavu tih fotografija jer su kružile glasine o ljubavnoj vezi Marilyn Monroe i J.F. Kennedyja.

Povjesničar Arthur Schlesinger Jr., koji je bio pomoćnik predsjednika Kennedyja, pojavljuje se na fotografiji na kojoj drži piće i cigaru, uz široki osmijeh. Schlesinger je u osobni dnevnik, objavljen 2007., unio dojmove o Monroe na tom privatnom skupu.

"Slika ove izuzetne, zabavne i očajne djevojke uvijek će ostati sa mnom", napisao je Arthur Schlesinger Jr. "Ja ne mislim da sam vidio ikoga tako lijepog, bio sam očaran njezinim manirima i njezinom pameću, istodobno tako maskiranom, tako iskrenom i tako prodornom".

Iako je odnos između braće Kennedy i Monroe postao dokumentiranim dijelom povijesti, fotograf Stoughton isprva nije htio dopustiti da fotografija dospije u javnost, prije smrti bivše prve dame Jacqueline Kennedy 1994.

Morgan je rekao je kupio pristup negativima tijekom rada na novom dokumentarnom filmu o smrti glumice: "Marilyn Monroe: Ubojstvo na Helena Driveu br. 5".

Fotograf Stoughton je u intervjuu za film Morganu ispričao priču o odbijanju prve dame Jacqueline Kennedy da nazoči muževoj gala rođendanskoj proslavi. "On je taj koji je rekao Jacqueline da će Marilyn biti na proslavi ... i ona nije otišla na tu poznatu proslavu", rekao je Morgan.

Fotograf Stoughton napravio je deset otisaka fotografije za Morgana, dimenzija 76X76 cm. Devet od njih u utorak je stavljeno na prodaju u Art & Artifakt Gallery u West Hollywoodu, a desetu je Morgan prije dvije godine poklonio pjevaču Michaelu Jacksonu, koji je bio veliki obožavatelj Marilyn Monroe. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 23:42:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh