« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
RIMSKI PATRICIJI

Obiteljska grobnica Scipiona Afričkog otvara se za posjetitelje

Grobnicu su 1780. slučajno otkrila dvojica svećenika, vlasnici vinograda iznad nalazišta, koji su je pronašli tijekom radova na proširenju vinskog podruma

Fotografija vijesti
Više o

Rim

,

stari Rimljani

,

Scipion Afrički

,

Kartaga

Nakon 20-godišnje obnove za vrijeme koje je bila nedostupna javnosti, grobnica obitelji slavnog rimskog vojskovođe koji je porazio „nepobjedivog" Hanibala uskoro se opet otvara za posjetitelje, prenosi Hina.

To arheološko nalazište, jedno od najmanje poznatih u Rimu, obuhvaća niz podzemnih hodnika visokih dva metra koji se sijeku čineći kvadrat sa stranicom od 11 m, izdubljen u sedrenom brežuljku. U zidovima tih hodnika iskopane su udubine za sarkofage.

Tu grobnicu koja je prvotno bila ukrašena kolonadom, dao je početkom III. st. prije Krista sagraditi konzul Lucius Cornelius Scipion Barbato, čiji se otmjeni sarkofag ističe u dnu središnjeg hodnika.

Scipioni, dio roda Cornelia, obnašali su visoke političke i vojne dužnosti u doba starog Rima, a među njima je bio i Scipion Afrički (235.-183. prije Krista) koji je porazio Hanibala u Drugom punskom ratu protiv Kartage.

Zanimljivo je da Scipion Afrički nije pokopan u obiteljskoj grobnici: pod optužbom da je otuđio javni novac pobjegao je iz Rima u Linternu (u okolici današnjeg Napulja). Na njegovu grobu, koji je izvan rimskog teritorija, stoji natpis: "Nezahvalna domovino, nećeš imati moje kosti".

Grobnicu su 1780. slučajno otkrila dvojica svećenika, vlasnici vinograda iznad nalazišta, koji su je pronašli tijekom radova na proširenju vinskog podruma.

15.12.2011. 19:52:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh