« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IZVANREDNO STANJE

Obilne kiše paralizirale Rio

POGLEDAJTE VIDEO - Broj žrtava poplava narastao na 133, a spasioci intenzivno tragaju za preživjelima

(YouTube)
Više o

Rio de Janeiro

,

tropske oluje

,

divlja gradnja

Spasilačke ekipe u Rio de Janeirou očajnički pretražuju ruševine i blato u potrazi za 53 osobe nestale u poplavama i bujicama koje su, prema zadnjim podacima, usmrtile 133 osobe u drugome po veličini brazilskome gradu.

Najobilnije kiše u više od četiri desetljeća počele su u ponedjeljak te izazvale najmanje 180 blatnih bujica i odrona tla s obronaka s kojih su se urušile bijedne nastambe.

Grad poznat po plažama i karnevalu polako se u srijedu vratio redovitu ritmu nakon kaosa dan ranije, no navečer je kiša ponovo počela, a najavljene su nove padaline.

Vlasti su objavile da je potvrđena smrt u poplavama i bujicama 133 osoba u državi Rio te da je 135 osoba ranjeno, a 53 su proglašene nestalima.

Gradonačelnik Rija pozvao je stanovnike ugroženih područja neka se ne vraćaju svojim domovima koji su još ugroženi. Od savezne države zatražio je hitno 208 milikuna dolara pomoći.

Stručnjaci za ovako velik broj žrtava okrivljuju divlju gradnju i nedostatnu pripremu na suočavanje s posljedicama tropskih kiša.

Rio, u kojemu će se 2016., održati Olimpijske igre, "izgrađen je na mjestu koje je trebalo biti nacionalni park. To nije mjesto pogodno za tako velik grad", rekao je urbanistički stručnjak Andre Urani na tv kanalu Globo news.

Gradnja u područjima odrona ili čestih poplava glavni je nedostatak gradnje u Brazilu, upozorio je Urani. Kaos u Riju privukao je pozornost na bijednu infrastrukturu toga grada koji prije Olimpijade treba ugostiti World Cup 2014. godine.

Olimpijski odbor objavio je priopćenje da planira s vlastima Rija razgovarati o katastrofi i njezinu utjecaju na pripremu igara.

Bez domova je u Riju ostalo 1.200 ljudi, a najmanje 10.000 kuća, koje bi se mogle urušiti, nalazi se u favelama gdje živi petina cjelokupnog stanovništva Rija. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 07:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh