« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BEČKO NOVO MESTO:

Obilježena godišnjica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni su 1671. godine odsijecanjem glave i desne ruke

(Wikipedia)
Više o

Bečko Novo Mesto

,

Petar Zrinski

,

Fran Krsto Frankopan

Predstavnici Veleposlanstva RH u Austriji, hrvatskih udruga u Beču, Družbe braće hrvatskog zmaja, povijesne postrojbe Zrinske garde iz Čakovca, obilježili su u nedjelju 339. godišnjicu pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu.

Zrinski i Frankopan su u tom gradiću, 60-ak kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

"Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja" rekao je tom prigodom u Bečkom Novom Mjestu zamjenik veleposlanika RH u Austriji Josip Špoljarić.

Podsjetio je na povijesno-političke prilike vremena u kojem su živjeli velikani hrvatske povijesti te istaknuo da su bili veliki vizionari, Europljani, koji su se zauzimali za gospodarski boljitak, kulturni napredak, i borci za samostalnost Hrvatske.

"Premda je grob u Bečkom Novom Mjestu prazan jer su posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana 1907. godine ekshumirani i preneseni u zagrebačku katedralu, on je i nadalje najdostojnije okupljalište Hrvata izvan domovine kao spomen na njihovu pogibiju", rekao je član Družbe braće hrvatskog zmaja Zvonimir Gerber.

Na stratištu je pročitano i oproštajno pismo Petra Zrinskog supruzi Katarini, koje je napisao dan uoči pogubljenja.

Na stratište, grob i spomen ploče položeni su vijenci. Misa zadušnica služena je u obližnjoj katedrali u Bečkom Novom Mjestu.

Družba braće hrvatskog zmaja svake godine obilježava godišnjicu smaknuća Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 13:33:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh