« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
CVJETNI TRG

Obilježen treći hrvatski Dan mimoza

Simboličnim dijeljenjem mimoza i edukativnog materijala žene se pozvalo na pregled s ciljem prevencije raka vrata maternice

(Dnevnik.hr/Screenshot)
Više o

hrvatska liga protiv raka

,

rak vrata maternice

,

Dan mimoza

,

Udruga Zdravka

Hrvatska liga protiv raka i Udruga "Zdravka" organizirale su danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu Treći hrvatski dan mimoza kojemu je cilj prevencija raka vrata maternice od kojega u Hrvatskoj oboli oko 400, a umre oko 100 žena na godinu, unatoč tome što je bolest moguće spriječiti redovitim ginekološkim pregledima.

Šator u kojemu su simbolično dijeljeni stručci mimoza i edukativni materijal o toj drugoj po učestalosti zloćudnoj bolesti u žena, posjetila je i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović nazočio je obilježavanju Trećeg dana mimoza u Gospiću, a ta je manifestacija održana u 30-ak hrvatskih gradova u kojima djeluje Hrvatska liga protiv raka.

"Ovdje sam tradicionalno i nastojim vlastitim dolaskom kao dužnosnica ali i kao žena, dati potporu svim ženama koje imaju strah, sram ili suzdržanost prema ginekološkim pregledima ili to ne stižu zbog obiteljskih obveza jer ne misle na sebe, već na obitelj i djecu", izjavila je premijerka Kosor.

"Želim poručiti da je zdravlje ispred svega, nađite trenutak vremena i posvetite se sebi. Prevencija je korijen svake borbe protiv bolesti", kazala je.

Kosor je dodala da će, u dogovoru s ministrom zdravstva, poduprijeti sve preventivne zdravstvene aktivnosti i smatra da za to uvijek mora biti novaca bez obzira na krizu.

Ujedno je pozvala žene koje su dobile pozive na momografski pregled da se odazovu i tako učine nešto za sebe. (hina/metro-portal)

23.01.2010. 15:32:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh