« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IZAĐITE IZ SJENE

Obilježen nacionalni dan oboljelih od epilepsije

POGLEDAJTE VIDEO: Svijest o epileptičarima u Hrvatskoj na niskoj je razini, ali je zato stigma ogromna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

Stjepan Mesić

,

epilepsija

,

centar za epilepsiju

,

KB sestre milosrdnice

,

Vitomira Lončar

U Hrvatskoj od epilepsije boluje 45 tisuća ljudi, a svake se godine dijagnosticira oko 2.500 novooboljelih, među kojima je njih 30 posto mlađe od 18 godina, istaknuto je na današnjem skupu u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u povodu Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, 14. veljače.

Na skupu, na kojem je kao pokrovitelj sudjelovao i predsjednik Stjepan Mesić, istaknuto je kako se oboljeli od te najčešće neurološke bolesti, a riječ je uglavnom o radnosposobnoj populaciji, još uvijek susreću sa stigmom i predrasudama da je epilepsija psihička i zarazna bolest koja se prenosi s osobe na osobu.

Voditelj Centra za epilepsije Zagreb, koji djeluje u Vinogradskoj bolnici, doc. Hrvoje Hećimović istaknuo je kako je nedavno istraživanje pokazalo da 29 posto ispitanih smatra da bi osobe s epilepsijom trebale raditi lošije poslove, 17 posto ih misli da oboljeli ne bi smjeli imati djecu dok je 12 posto smatralo da bi trebali pohađati specijalne škole.

Za borbu protiv stigmatizacije oboljelih od epilepsije založio se i predsjednik Mesić, rekavši kako je Nacionalni dan samo poruka da postoje ljudi koje ne treba izdvajati i koji unatoč svojoj bolesti, mogu raditi sve poslove te biti uspješniji od drugih ljudi.

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježava se u Hrvatskoj već drugu godinu na Dan Sv. Valentina. Pod sloganom "Živjeti s epilepsijom: Izaći iz sjene", održava se i humanitarna akcija kojoj je cilj prikupiti dva milijuna kuna za obnovu Centra za epilepsije Zagreb, koji djeluje pri Klinici za neurologiju Vinogradske bolnice. Smatra se da od epilepsije oboli između 0,8 i 1 posto stanovništva neke zemlje. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 15:22:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh