« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
158 oboljelih u RH

Obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Broj zaraženih virusom HIV u svijetu i dalje raste, ali se kod manjeg broja ljudi razvija AIDS

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

AIDS

,

HIV

,

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Hrvatska je među zemljama s niskom razinom zaraze HIV-om i relativno malenim brojem oboljelih od AIDS-a, a od više od 600 osoba s HIV-om 158 je razvilo AIDS, podatci su službenog Registra za HIV/AIDS u povodu današnjega Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

U Hrvatskoj se u zadnjih 10 godina u prosjeku registrira 15 zaraženih AIDS-om, pa se broj novooboljelih kreće u vrijednostima manjim od četiri oboljela na milijun stanovnika.

U prvih deset mjeseci ove godine, po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prijavljeno je 47 novih slučajeva zaraze virusom HIV-a te osam registriranih novih slučajeva AIDS-a.

Stručnjaci ističu kako je uočljiv lagan pad obolijevanja i broja umrlih od AIDS-a, među ostalim, i zbog poboljšane i dostupnije terapije. No istodobno je vidljiv i porast broja novootkrivenih slučajeva zaraze HIV-om u zadnjih nekoliko godina.

U ukupnu broju zaraženih prevladava seksualni način prijenosa infekcije. Od ukupna broja novooboljelih u 35 slučajeva vjerojatno je riječ o prijenosu muškim homoseksualnim odnosom, u 11 slučajeva heteroseksualnim odnosom, a u jednom slučaju primanjem zaraženog krvnog pripravka.

Inače, od prvog slučaja zaraze HIV-om 1985. u Hrvatskoj je do danas bilo ukupno registrirano 784 zaraženih, među kojima je bolest razvilo 298, a umrla 161 osoba.

U Hrvatskoj od 2003. djeluje 10 centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, kroz koje je do kraja 2008. prošlo 9000 korisnika, održano 17 tisuća savjetovanja te testirano jednako toliko osoba. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 10:26:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    01.12.2009. 12:52
    siguran sam da ima mnogo više zaraženih u rvackoj jer je ljude strah otići na testiranje ili se prijavit, naročito kada se uzme u obzir da smo turistička zemlja i da nam dolaze rizične skupine u velikom broju preko ljeta :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh