« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SANTO SUBITO

Obilježava se peta godišnjica smrti Ivana Pavla II.

Najpopularniji Papa modernog doba, čiji je pontifikat trajao više od 26 godina, preminuo je 2. travnja 2005.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

beatifikacija

,

Papa Ivan Pavao II.

,

kanonski proces

Rimokatolici u petak obilježavaju petu godišnju smrti Ivana Pavla II., najpopularnijeg Pape modernog doba, nadajući se njegovoj skorašnjoj kanonizaciji.

Pet godina od smrti Ivana Pavla II., 2. travnja 2005., još se čeka na beatifikaciju omiljenog pape, iako su već na njegovu posljednjem ispraćaju vjernici izvikivali "Santo subito!" (odmah svetac).

Postupak je krenuo u izuzetno kratkom roku, dva mjeseca poslije smrti poljskoga pape zahvaljujući tome što je njegov nasljednik Benedikt XVI. ukinuo odredbu koja je dopuštala pokretanje postupka tek pet godina nakon smrti.

Agoniju Ivana Pavla II., čiji je pontifikat od 26,5 godina među najduljima u povijesti, mediji su pozorno pratili, a više od milijun ljudi danima je dolazilo pokloniti se pred posmrtnim ostacima voljenoga Pape.

Čeka se beatifikacija

Kanonski proces trajao je četiri godine tijekom kojih su rimska i krakovska biskupija te Kongregacija za kauze svetaca zaključile da je Karol Wojtyla živio kršćanske kreposti na herojski način te je Bendikt XVI. 19. prosinca 2009. potpisao dekret o tome.

Mnogi su tada očekivali beatifikaciju u 2010. godini. Talijanski tisak nagađao je da bi svečano proglašenje moglo nastupiti u proljeće, pet godina od njegove smrti, ili u jesen, na godišnjicu njegova izbora za Papu 16. listopada 1978.

Preostaje donijeti odluku liječničke, teološke i znanstvene komisije o čudu ozdravljenja jedne francuske redovnice posredstvom zagovora pape Ivana Pavla II., a koje Kongregacija drži najprikladnijim za dokaz njegove čudotvorne moći.

Sestra Marie Simon-Pierre, kojoj je 2001. bila dijagnosticirana Parkinsonova bolest, ispričala je 2007., novinarima kako joj se stanje pogoršalo nakon Wojtyline smrti 2. travnja 2005. Čitava njezina zajednica tada je neprekidno molila za njezino ozdravljenje po zagovoru Ivana Pavla II., što se i dogodilo noću s 2. na 3. lipnja 2005.

Dijeceza u francuskom gradu Aix-en-Provencu zaključila je 23. ožujka 2007. dokument o čudesnom ozdravljenju sestre Marie Simon-Pierre i proslijedila ga kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih. No početkom ožujka u Poljskoj su se pojavile dvojbe o bolesti i čudesnom ozdravljenju koje je Vatikan opovrgnuo, ali je istodobno ustvrdio da je "postupak tek u prvoj fazi, proučavanju čuda kojim se bave dvojica stručnjaka što ih je imenovala Kongregacija za kauze svetaca".

U svakom slučaju, mnoga druga čuda pripisuju se poljskom Papi, među kojima se 20 ozbiljno razmatra. Proces proglašenja svetim obično traje desetljećima, ili čak i dulje, i jedini kandidat koji je imao "ubrzani proces" bila je Majka Tereza, upravo zahvaljujući Ivanu Pavlu II.

Benedikt XVI. će proglasiti šest novih svetaca 17. listopada, što je vjerojatno znači da do beatifikacije Ivana Pavla II. neće doći u isto vrijeme.

Benedikt XVI. odao je priznanje svom prethodniku na misi 30. ožujka, nazvavši ga čovjekom "vjere čvrste kao stijena". (hina/metro-portal)

02.04.2010. 09:43:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    marija
    10.04.2010. 22:23
    za mene najveći čovjek!!! hvala ti za sve!!! volimo te!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh