« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SJEĆANJE

Obilježava se 19 godina stradanja u Škabrnji

U Škabrnji su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubili 43 civila i hrvatska branitelja

Obilježava se 19 godina stradanja u Škabrnji
Obilježava se 19 godina stradanja u Škabrnji (Vladimir Ivanov/Cropix)
Više o

Škabrnja

,

Domovinski rat

U Škabrnji se danas obilježava 19. obljetnica stradanja Škabrnjana u srpskoj vojnoj agresiji na početku Domovinskog rata.

Na današnji dan, 18. studenoga 1991., pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića, slomili su otpor slabonaoružanih hrvatskih branitelja. U tom ravnokotarskom mjestu ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Obilježavanje je počelo svetom misom zadušnicom u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u 12,30 sati u kripti crkve bit će prikazan film "Sjećanje na stradanja Škabrnje", a nakon toga će biti položeni vijenci na Spomen-obilježju masovne grobnice u 14 sati.

Središnja komemorativna svečanost počet će u 14,30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana, uz nazočnost najvišeg državnog vrha na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i potpredsjednikom Sabora Josipom Friščićem. Oko 15,15 sati formirat će se povorka prema Spomen obilježju svim poginulima u Domovinskom ratu na mjesnome groblju Sv. Luke u Škabrnji, nakon čega će brojna izaslanstva položiti vijence i odati počast žrtvama Škabrnje.

U povodu 19. godišnjice stradanja Vukovara i Škabrnje večeras u zadarskoj crkvi sv. Šime u 17 sati počinje "Molitveni hod za Domovinu - Koracima nade u istinu". Nakon molitve krunice slijedi procesija s upaljenim svijećama do katedrale sv. Stošije gdje će zadarski nadbiskup Želimir Puljić u 18 sati predvoditi misno slavlje. Inicijativa je potekla od udruge "Žene u Domovinskom ratu", a podržale su je braniteljske udruge i Zadarska nadbiskupija. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 14:02:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh