« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
1993.

Obilježava se 17. obljetnica operacije Maslenica

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je prva velika akcija Hrvatske vojske kojom je omogućen promet između sjevera i juga zemlje

(Wikipedia)
Više o

Hrvatska vojska

,

Domovinski rat

,

Ivo Josipović

,

hrvatski branitelji

,

operacija Maslenica

Polaganjem vijenaca pokraj glavnog križa na Gradskom groblju u Zadru danas je počelo višednevno obilježavanje 17. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, prve velike akcije Hrvatske vojske kojom je oslobođen veći dio zadarskoga zaleđa i omogućen promet između sjevera i juga Hrvatske.

Prvi je vijenac položio novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a zatim ministri obrane i unutarnjih poslova Branko Vukelić i Tomislav Karamarko, izaslanstva Glavnog stožera OS RH, Zadarske županije i grada Zadra te mnoga izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradova i općina u Zadarskoj županiji.

Nakon polaganja vijenaca Ivo Josipović je rekao da je akcija Maslenica velika oslobodilačka akcija Hrvatske vojske koje se treba sjećati i koju treba obilježavati.

Akcija je počela 22. siječnja 1993. ujutro i u tri dana oslobođeno je petnaestak sela u zadarskome zaleđu, a neprijateljske su snage odbačene 13 kilometara od Zadra. Na oslobođenom području su i strateške točke, poput Novskog ždrila, Zrakoplovne baze Zemunika i zadarske Zračne luke, a nakon nekoliko dana oslobođena je brana Peruča u blizini Sinja.

U tri dana, koliko je trajala akcija Maslenica, poginulo je 18 hrvatskih branitelja, 158 ih je teže i lakše ranjeno, a do 31. ožujka u obrani područja oslobođenog u toj akciji, poginulo je ukupno 112 hrvatskih branitelja.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Maslenice jest "Ne zaboravimo...", a program će se izvoditi na područjima gdje je izvedena: u Jasenicama, Posedarju, Novigradu i Starigradu, a dio svečanosti i u Zadru. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 11:32:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh