« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IVO JOSIPOVIĆ

Nitko nije izuzet od zakona, no o krivnji Polančeca ne mogu govoriti

Novoizabrani hrvatski predsjednik ustvrdio je danas da je otvorena nova stranica u kojoj je pravna država "prije i iznad svih drugih političkih kriterija"

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

Ivo Josipović

,

pravna država

"Pravna država radi svoj posao. Važno je da nitko nije izuzet od zakona, ali je ne mogu govoriti o mogućoj krivnji ili ne krivnji gospodina Polančeca", izjavio je Josipović nakon obilježavanja 17. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, komentirajući istragu protiv donedavnog potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

Na pitanja novinara o mogućem današnjem govoru srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića u UN-u, u kojemu će navodno optužiti Hrvatsku zbog posljednjih izjava aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, Josipović je rekao kako bi bilo bolje da je riječ o drugim temama.

"Trebamo suradnju i dobre odnose, a vjerujem u uzlaznu fazu odnosa između nas i Srbije. Takav govor neće naštetiti Hrvatskoj", ocijenio je Josipović.

Kazao je kako vjeruje da će Hrvatska uskoro izaći iz krize. Po njegovim riječima, važno je ustrajati na putu u EU jer bi u suprotnom, kaže, izolacija zaustavila hrvatski razvoj. Dodao je da Hrvatska mora biti ravnopravna u EU-u, gdje joj na raspolaganju stoje pristupni fondovi koje mora iskoristiti.

"Želimo da Hrvatska bude prepoznatljiva na europskoj mapi, a tu kultura i obrazovanje imaju posebnu važnost", istaknuo je.

Novoizabrani predsjednik kazao je i da još nije odlučio tko će mu biti savjetnici na Pantovčaku te da pripreme za inauguraciju na Markovu trgu teku normalno.

Josipovića su nakon polaganja vijenaca pokraj glavnoga križa na zadarskom gradskom groblju povodom obilježavanja obljetnice operacije Maslenica sastao sa županom Zadarske županije Stipom Zrilićem i zadarskim gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem koji su mu čestitali na izbornoj pobijedi, upoznali ga s razvojnim projektima te zaželjeli daljnju suradnju.

Josipović je novinarima rekao da je ponosan na izborni rezultat ostvaren u Zadru, ali da mu je svejedno tko je za koga glasovao. "Dužnost nam je da surađujemo, predsjednik ne smije biti vođen stranačkom politikom. Moja stranka je Hrvatska", zaključio je novoizabrani hrvatski predsjednik. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 12:47:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh