« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
da je bilo antibiotika ...

Obična infekcija streptokokom ubila Mozarta?

Teorije o trovanju i tuberkulozi čine se sve manje mogućima, a pravi razlog možda je upravo obična infekcija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Wolfgang Amadeus Mozart

,

Mozart streptokok

,

Mozart uzrok smrti

Wolfgang Amadeus Mozart, preminuo u prosincu 1791. u 35. godini, umro je od bubrežnih komplikacija zbog infekcije streptokokom, prema švedskoj studiji objavljenoj u američkom medicinskom časopisu "Anali interne medicine".

Smrt austrijskog skladatelja navela je na mnogobrojna nagađanja među kojima su već davno napuštena ona o trovanju ili tuberkulozi.

No, objašnjava Richard Zegers sa Sveučilišta u Amsterdamu, jedan od trojice autora tog istraživanja, čini se da je mala epidemija streptokoka pogodila Beč tijekom razdoblja bolesti nakon je koje Mozart umro.

Zegers i njegovi kolege oslonili su se na dosad nepoznate izvore među kojima je registar umrlih u Beču u kojem se spominje ta epidemija bolesti popraćene nadutošću među mladim ljudima tijekom razdoblja u kojem je Mozart umro.

Služili su se i izjavama izravnih svjedoka, posebno šurjakinje glazbenika Sophie Haibel.

Oslanjajući se na te dokumente, istraživači iznose hipotezu o infekciji streptokokom koja je izazvala jaku groznicu i nadutost nakon čega slijedila teška bubrežna infekcija.

Njegova šurjakinja pripovijeda da je Mozartovo tijelo bilo jako napuhnuto te da se zbog toga nije mogao okrenuti u krevetu. Po njoj, bio je svjestan i mentalno u dobrom stanju do zadnjeg dana života.

Prema potvrdi o smrti, kao službeni uzrok Mozartove smrti navodi se "Hitziges Frieselfieber" ili groznica s osipom, termin koji je imao administrativnu funkciju ali nije imao posebno medicinsko značenje.

Izvor: Hina

19.08.2009. 17:40:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh