« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Obamamanija splasnula, ali ne i na zapadu Europe

Američki predsjednik još uvijek uživa popularnost u bogatijim eurospkim zemljama, ali u islamskima to nije slučaj

obama barack popularnost
obama barack popularnost (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

popularnost

,

zečice

Novo istraživanje globalnih stajališta pokazalo je da je međunarodna "Obamamanija" popustila, ali da mladi američki predsjednik i SAD ostaju popularni u inozemstvu, posebno u bogatijim zemljama zapadne Europe.

"Predsjednik Barack Obama nastavlja uživati široku popularnost u većini svijeta, izvan muslimanskih zemalja", izjavio je Andrew Kohut, predsjednik Istraživačkog centra Pew iz Washingtona, koji je u četvrtak objavio svoje godišnje ispitivanje "Globalna stajališta", provedeno u 22 zemlje. "Kao rezultat toga, imidž SAD je pozitivan i on ostaje puno bolji nego tijekom godina predsjednika Georgea W. Busha", rekao je Kohout, dodajući da "zabrinutost zbog američke moći nije nestala, ali je manje upadljiva".

Promjena međunarodnog imidža SAD-a, koju je Pew zabilježio prošle godine nakon izbora Obame, "zadržana je", dodao je Kohut. Obama dobija visoke ocjene za poteze koje je vukao u svjetskoj gospodarskoj krizi, izuzev kod kuće, gdje je javnost podijeljena oko njegovog načina izvlačenja SAD-a iz recesije, zbog velike državne potrošnje i duga. Popularnost SAD-a u zemljama svijeta kreće se od 94 posto u Keniji, iz koje je Obamin otac, do samo 17 posto u Egiptu, Pakistanu i Turskoj.

U Južnoj Koreji je ona 79 posto, Poljskoj 74, Francuskoj 73, Indiji i Japanu 66 posto, Velikoj Britaniji 65, Brazilu 62, Španjolskoj 61 i Indoneziji, gdje je Obama živio dio djetinjstva, 59 posto. U Kini ona iznosi 58 posto, Rusiji 57 posto, Meksiku 56 posto, Libanonu 52, Argentini 42 i Jordanu 21 posto. Povjerenje u Obamu da će "učiniti pravu stvar u svjetskim poslovima" u Njemačkoj iznosi 90 posto, u Francuskoj 87 posto i u Velikoj Britaniji 84 posto.

Popularnost Amerike u Meksiku je pala s 69 posto 2009., na 56 posto u ovogodišnjem ispitivanju, nakon donošenja zakona protiv ilegelnih doseljenika u Arizoni, koji je ocijenjen diskriminatornim prema Hispanicima.

>> Tisuće klinaca posjetilo Obame u Noći vještica

Čak 54 posto Meksikanca je reklo da ne odobrava način na koji Obama vodi to pitanje, iako je on kritizirao sporni zakon u Arizoni. Zadržan loš imidž Amerikanaca u muslimanskom svijetu govori kako Obamini napori da izgradi most prema islamskim zemljama u najboljem slučaju stagniraju.

>> Obama još uvijek popularan u SAD-u

Kohut je kazao da ispitanici u muslimanskim zemljama i dalje gledaju američke protuterorističke napore kao antimuslimanske i prijetnju njihovim državama. Iznimka je Indonezija, gdje je Obama živio kao dijete, s 59 posto onih koji povoljno gledaju na SAD.

"Predsjednik Barack Obama nastavlja uživati široku popularnost u većini svijeta, izvan muslimanskih zemalja", izjavio je Andrew Kohut, predsjednik Istraživačkog centra Pew iz Washingtona.

Zabrinjava pad poularnosti Amerike u Egiptu na samo 17 posto, za 10 posto manje u odnosu na 2009., kada je Obama u travnju održao programatski govor o otvaranju prema muslimanskim zemljama u Kairu.

Ispitivanje Pew instituta pokazalo je znatan porast povoljnih stajališta o SAD-u u Rusiji, Kini i Japanu, te manji pad u Indiji, gdje se smatra da Obamina administracije previše pažnje posvećuje Pakistanu.

Na međunarodnoj razini održalo se stajalište da SAD ne uzima u obzir interese drugih zemalja, u vođenju svoje vanjske politike, pokazalo je ispitivanje Pewa. Sveukupno "i dalje postoje rezerve oko američke politike i pristupa, ali one postoje uz pozitivno stajalište prema SAD-u i Obami", zaključio je Kohut. U predstavljaju izvješća "Globalna stajališta", sudjelovali su i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright te bivši republikanski senator John Danforth. (hina/metro-portal)

18.06.2010. 00:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh