« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PORUKE OHRABRENJA

Obama: Želimo Grčku u eurozoni

"Najvažnije je da Europa prepozna da ovo znači više od zajedničke valute", rekao je Obama po završetku summita NATO-a

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Grčka

,

kriza eurozone

Svjetski se čelnici slažu kako je vrlo važno da Grčka ostane u eurozoni, rekao je na summitu NATO-a Barack Obama, prenosi Hina.

Govoreći po završetku summita NATO-a, Obama je rekao da vjeruje kako postoji još veća odlučnost europskih čelnika u rješavaju krize u eurozoni, ali ih je pritom pozvao na "učinkovitiju koordinaciju" u tom nastojanju.

"Najvažnije je da Europa prepozna da ovo znači više od zajedničke valute i da mora biti učinkovitije koordinacije u monetarnoj i fiskalnoj politici i na polju poticanja rasta", rekao je Obama, priznavši da ono što se događa u Grčkoj ima utjecaja na Sjedinjene Države.

Obama je ponovio da ne želi nagađati o tome što će se dogoditi ako Grčka napusti eurozonu. "Ne želim spekulirati što će se dogoditi ako Grčka odluči napustiti euro, jer će u toj zemlji biti izbori na kojima će to pitanje biti važna tema rasprava", kazao je.

Još je jednom pozvao Europljane da izgrade zaštitu za ranjivije zemlje, rekapitaliziraju svoje banke kako bi vratili povjerenje ulagača i da osiguraju da fiskalnu disciplinu prati strategija rasta.

Kriza u eurozoni, odnosno njezino moguće prelijevanje izvan europskih granica važna je tema za Obamu uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome, na kojima će gospodarstvo biti ključna tema.

22.05.2012. 08:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh