« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
MDA ...

Obama uvodi stroži nadzor NSA

Obama bi danas trebao najaviti promjene koje imaju za cilj ograničavanje špijunaže od strane NSA, no za to želi podršku kongresa

Hoće li Obama ograničiti djelovanje NSA?
Hoće li Obama ograničiti djelovanje NSA? (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

NSA

,

Edward Snowden

,

FISC

,

Foreign Intelligence Surveillance Court

Barack Obama danas bi trebao najaviti promjene u radu NSA koje bi ograničile njihove špijunske aktivnosti prema građanima, nadajući se da će za to dobiti i podršku svih političkih snaga u zemlji.

Među zadnjim otkrićima iz dokumenata koje je nabavio Edward Snowden je i ono o praćenju i analiziranju SMS poruka iz kojih je NSA izvlačila podatke o lokalnoj situaciji, financijama i kontaktima u određenim dijelovima zemlje. NSA je službeno odgovorila da su sve SMS-ove prikupili legalno, no tome se baš i ne vjeruje jer Snowdeni dokumenti navode da NSA dnevno snimi i analizira 200 milijuna SMS poruka širom svijeta.

Obama planira uvesti funkciju posebnoj javnog pravobranitelja na FISC, Foreign Intelligence Surveillance Court koji bi odobravao špijunske aktivnosti NSA u zemlji. Inače, za informaciju, upravo je FISC odobrio sve što je NSA do sada radila.

Ipak, Obama ne želi prihvatiti sugestiju da se podaci koje prikuplja NSA daju na arhiviranje nekoj telekomunikacijskoj tvrtki ili nekoj trećoj strani gdje bi se mogli ograničeno pretraživati.

Takvu će odluku pokušati prepustiti Kongresu, ne bi li oprao ruke od eventualnih posljedica.

17.01.2014. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh