« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
visoko mišljenje

Obama sam sebi dao ocjenu 4+

Obama smatra da je naslijedio veće izazove od bilo kojeg predsjednika još od Roosevelta koji vodio SAD kroz Veliku depresiju i II. svjetski rat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Oprah Winfrey

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju TV voditeljici Oprah Winfrey kako smatra da je za prvu godinu u Bijeloj kući zaslužio ocjenu 4+, odnosno B+ prema ocjenjivanju učenika u SAD-u od A (5) do E (1).

"Dobrih, solidnih 4+", rekao je Obama, na pitanje Winfrey da sam ocijeni svoju prvu godinu mandata u posebnoj blagdanskoj emisiji emitiranoj u nedjelju navečer na TV mreži ABC.

Obama je kazao kako je naslijedio veće izazove od bilo kojeg predsjednika još od Franklina Delano Roosevelta, koji vodio SAD kroz Veliku depresiju 1930-ih i II. svjetski rat.

Obama je ocjenu potkrijepio nabrajanjem postignuća od stupanja na dužnost u siječnju ove godine: stabiliziranje gospodarstva, povlačenje postrojbi iz Iraka, izradu "najboljeg mogućeg plana" za Afganistan, poboljšanje predodžbe o SAD-u u svijetu i postizanje međunarodnog konsenzusa o nužnosti onemogućavanja programa nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje.

Naglasio je kako je i cilj sveobuhvatne reforme zdravstvene skrbi sve bliži ostvarenju, te da bi se ocjena mogla popeti i do "-5", ako uskoro potpiše zakon.

Posebni jednosatni blagdanski program Oprah Winfrey uključivao je i turu po Bijeloj kući, te intervju s predsjednikom i prvom damom, Michelle Obama.

Winfrey je podsjetila Obamu da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju opadanje njegove popularnosti i ispod razine od 50 posto, što je u neskladu s visokim ocjenama koje si daje.

"Ja sam iznenađen da se (ankete) drže tako dobro kao što se drže", odgovorio je Obama, ističući kako je pad popularnosti predsjednika neminovan u uvjetima 10-postotne nezaposlenosti i teškoća s kojima se građani suočavaju u gospodarskoj krizi. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 10:21:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh