« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BUSHOVA POLITIKA

Obama promijenio mišljenje u slučaju fotografija zlostavljanja zatočenika

Predsjednik "vjeruje da bi objavljivanje fotografija ugrozilo američke postrojbe".

Fotografija vijesti
Više o

Irak

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

ljudska prava

,

Pentagon

,

zlostavljanje zatvorenika

,

Robert Gibbs

,

transparentnost

,

Greg Craig

,

Američki savez za građanske slobode

,

ACLU

,

fotografije zlostavljanja

,

Bushova politika

,

Međunarodni odbor Crvenog križa

,

ICRC

,

predizborna obećanja

,

državna sigurnost

Američki predsjednik Barack Obama prošli se tjedan sastao s pravnim savjetnikom Bijele kuće Gregom Craigom i drugim savjetnicima i rekao im da se predomislio u odluci da se fotografije zlostavljanja zatočenika predaju Američkom savezu za građanske slobode (ACLU), po nalogu suda, objavila je u srijedu TV mreža ABC News.

Predsjednik "vjeruje da bi njihovo objavljivanje ugrozilo američke postrojbe" i da "posljedice te objave za državnu sigurnost nisu u cijelosti predočene sudu", rekao je dužnosnik Bijele kuće za ABC News. Na kraju sastanka Obama je naložio Craigu da se na tim osnovama usprotivi objavi fotografija.

Na sastanku u Ovalnom uredu sa zapovjednikom američkih snaga u Iraku generalom Rayem Odiernom predsjednik ga je obavijestio o svojoj odluci da se usprotivi objavi tih fotografija, rekao je na brifingu u srijedu glasnogovonik Bijele kuće Robert Gibbs.

"Predsjednik ne vjeruje da su u vezi se s objavom tih fotografija pred sudom izneseni najjači argumenti. On je zabrinut da bi njihova objava mogla utjecati na državnu sigurnost i ugroziti naše vojnike koji se izlažu opasnosti u Iraku i Afganistanu", rekao je Gibbs.

Obamin potez zaokret je od 180 stupnjeva, ocjenili su američki mediji.

U pismu ministarstva pravosuđa nadležnom saveznom sucu od 23. travnja Obamina administracija je objelodanila da će Pentagon predati 44 fotografije koje prikazuju zlostavljanje zatočenika u Afganistanu i Iraku u tijeku Bushove vlade.

"Obećanje predsjednika Obame o odgovornosti besmisleno je. To je nedosljedno prema njegovu obećanju o transparentnosti i time se krše vladine obveze prema sudu. Ljudi trebaju vidjeti te fotografije zlostavljanja, a vladini dužnosnici trebaju biti odgovorni" Amrit Singh, odvjetnik ACLU-aPredaja fotografija bila je dio zahtjeva ACLU-a da mu se po Zakonu o slobodi informacija iz 2003. predaju svi podatci o odnosu prema zatočenicima.

To je dio iste bitke koja je pridonijela Obaminoj odluci da se objave četiri tajna memoranduma u kojima su Bushovi pravnici pružili zakonsko opravdanje za uporabu agresivnih metoda ispitivanja zatočenih, od kojih mnoge Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) naziva mučenjem.

"Zaokret je još jedan znak nastavka politike Bushove vlade pod Obaminom administracijom", izjavio je odvjetnik ACLU-a Amrit Singh za ABC News.

Za sada nije jasno što će Bijela kuća učiniti, hoće li se objavi fotografija usprotiviti pred žalbenim sudom ili će tražiti da predmet preuzme vrhovni sud. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 21:42:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh