« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
REFORME

Obama preuzima projekt povećanja zaposlenosti od Kongresa

"Obitelji iz srednje klase koje se već godinama bore, umorne su od čekanja - one ne mogu više čekati. Trebaju pomoć - odmah", rekao je američki predsjednik

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

financijska kriza

U svom tjednom obraćanju naciji, američki je predsjednik Barack Obama  obećao veće angažiranje kako bi pokrenuo gospodarstvo u zemlji, a posebice broj zaposlenih koji već dugo vremena stagnira, prenosi Hina. Posebno se osvrnuo na internost Kongresa, optužujući Republikance za blokiranje gospodarskih reformi.

"Svima je jasno da više ne možemo čekati Kongres da obavi svoj posao", rekao je američki predsjednik u tjednom obraćanju naciji, ponovivši ono što je već rekao tijekom tjedna u govoru održanom u Las Vegasu.

"Obitelji iz srednje klase koje se već godinama bore, umorne su od čekanja - one ne mogu više čekati. Trebaju pomoć - odmah. I zato, ako neće reagirati Kongres, ja ću", kazao je.

Američki Senat, u kojemu su republikanci u manjini, 11. listopada je odbacio Obamin paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan 447 milijardi dolara. Taj prijedlog zakona, kojim se predviđaju porezne olakšice čija je svrha stvaranja novih radnih mjesta, pao je u Senatu s 50 glasova protiv.

Tada je Obama izjavio kako to glasovanje nije i kraj borbe za taj zakon. Optužio je republikance za ometanje i rekao da će raditi s vođom demokratske većine u američkom Senatu Harryjem Reidom kako bi osigurao da se o pojedinim prijedlozima u tom paketu glasuje što je prije moguće. No i prijedlog o usvajanju dijela plana vrijednog 35 milijarda dolara Senat je 20. listopada odbacio.

U današnjem govoru Obama je osudio republikanske zastupnike, kazavši kako nisu vodili računa o potrebama Amerikanaca te da ne shvaćaju njihovu poruku. Podsjetio je na inicijative koje je poduzeo tijekom tjedna kako bi pomogao američkim obiteljima da vrate hipotekarne kredite, veteranima da pronađu zaposlenja te da se smanje troškovi studentskih kredita.

"Takve mjere napravit će promjene, no one ne mogu zamijeniti odvažnu akciju Kongresa koja nam je potrebna kako bismo ponovno pokrenuli tržišnu ekonomiju", rekao je Obama. Obamin plan zapošljavanja uslijedio je u trenutku kada je stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi 9,1 posto, a prisutan je i strah od mogućeg povratka recesije.

29.10.2011. 19:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh