« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BRAVO ZA DEMOKRACIJU

Obama pozdravio povijesni sporazum u Sjevernoj Irskoj

DUP i Sinn Fein dva su tjedna pregovarali da bi u četvrtak postigli dogovor o sjevernoirskom preuzimanju nadzora nad policijom i pravosuđem

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Sjeverna Irska

,

Sinn Fein

,

DUP

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u petak povijesni sporazum o podjeli vlasti u Sjevernoj Irskoj kao "važan korak" prema učvršćenju mira u toj trusnoj britanskoj pokrajini.

Sporazum, koji omogućuje Sjevernoj Irskoj da preuzme nadzor nad policijom i pravosudnim sustavom, postignut je u četvrtak navečer nakon gotovo dva tjedna pregovora između Demokratske unionističke stranke (DUP) i Sinn Feina. Sporazum o prijenosu ključnih preostalih ovlasti s Londona na Belfast je "važan korak na putu do većeg mira i napretka za sve zajednice na otoku", istaknuo je Obama u priopćenju.

Izrazio je priznanje za doprinos irskoga premijera Braina Cowena i predsjednika britanske vlade Gordona Browna postizanju sporazuma. Bijela kuća je objavila da će Obama na Dan Sv. Patricka, zaštitnika Irske, 17. ožujka primiti čelnike Sjeverne Irske - premijera Petera Robinsona i njegova zamjenika Martina McGuinnessa, kao i predsjednika vlade Republike Irske Briana Cowena.

"Danas je Sjeverna Irska napravila još jedan važan korak prema punom i trajnom miru", ocijenila je u izjavi američka državna tajnica Hillary Clinton.

On je pohvalila strane u Sjevernoj Irskoj jer su naposljetku "izabrale pregovore umjesto sukoba". "Sada imaju veću vlast, a s vlašću dolazi i veća odgovornost. Oni moraju nastaviti predvoditi", dodala je. Clinton, koja je bila u redovitom kontaktu s obje strane nakon posjeta Belfastu u listopadu 2009., najavila je da će u bliskoj budućnosti biti domaćin čelnicima Sjeverne Irske u State Departmentu. (hina/metro-portal)

06.02.2010. 09:06:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh