« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NE PITAJ, NE GOVORI

Obama potpisao zakon o ukidanju zabrane homoseksualaca u vojsci

Iako je zakon donesen, Pentagonu je odobreno višemjesečno prijelazno razdoblje da provede novu politiku

Obama potpisao zakon o ukidanju zabrane homoseksualaca u vojsci
Obama potpisao zakon o ukidanju zabrane homoseksualaca u vojsci (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

američka vojska

,

homoseksualci vojska

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je potpisao zakon o ukidanju politike "ne pitaj, ne govori", koja je sprječavala homoseksualce i lezbijke od otvorenog služenja u vojsci, ali će proći mjeseci prije nego ministarstvo obrane uvede neke velike promjene.

"Ovo je jako dobar dan", rekao je Obama potpisujući zakon koji su Predstavnički dom Kongresa i Senat donijeli prošli tjedan. Svečano potpisivanje održano je u ministarstvu unutarnjih poslova, pred oko 500 vojnih časnika, kongresnika i pripadnika udruga za prava homoseksualaca, koji su pljeskom i uzvicima odobravanja pozdravili ukidanje prijeporne politike.

"Ja kažem svim Amerikancima, homoseksualnim ili heteroseksualnim, koji ne žele ništa drugo nego braniti ovu zemlju u vojnoj odori, vaša vas zemlja treba i mi ćemo biti počašćeni da vas pozdravimo u redovima najbolje vojske za koju je svijet ikada znao", rekao je Obama. "Od nekoliko desetaka tisuća Amerikanaca u odorama više se neće tražiti da žive u laži, niti da budu u strahu dok služe zemlji koju vole", dodao je.

Obama je potpisom ispunio obećanje iz predizborne kampanje 2008. da će ukinuti diskriminatornu politiku prema homoseksualcima u vojsci, kojom su prisiljavani da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju pod prijetnjom stegovnih mjera i otpusta iz vojne službe. Od 1993., kad je ta politika uvedena zakonom, iz vojske je otpušteno više od 13.500 homoseksualaca.

Prije nego novi zakon bude proveden, Pentagon će imati na raspolaganju višemjesečno prijelazno razdoblje u kojem će u vojsci provesti izobrazbu o novoj politici. Nakon toga predsjednik, ministar obrane i načelnik združenog stožera moraju potvrditi Kongresu da je vojska spremna i da nova politika neće negativno utjecati na borbenu spremnost postrojbi. Dva mjeseca nakon toga počela bi provedba novog zakona. (hina/metro-portal)

22.12.2010. 21:22:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh