« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ZAGAĐENA REGIJA

Obama posjetio priobalje Meksičkog zaljeva

Prvi čovjek SAD-a očekuje da će BP isplatu odštete za istjecanje nafte obaviti na brz i pošten način

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

odšteta

,

BP

,

Meksički zaljev

,

naftna platforma

,

proračun za 2011.

,

piće za sportaše

,

karnevalski koncert

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u ponedjeljak u Mississippi, u novi posjet priobalju Meksičkog zaljeva pogođenog najvećim naftnim zagađenjem u povijesti SAD-a, koji će obuhvatiti i posjete saveznim državama Alabami i Floridi.

To je njegov četvrti posjet regiji od početka istjecanja nafte iz oštećene bušotine korporacija BP Deepwater Horizon, prije osam tjedana, nakon eksplozije i potonuća naftne platforme u kojoj je poginulo 11 radnika.

Lokalni dužnosnici i admiral Obalne straže Thad Allen, koji zapovijeda operacijama saveznih vlasti protiv naftne mrlje, izvijestili su Obamu o trenutačnom stanju s obuzdavanjem i čišćenjeme zagađenja na sastanku u Gulfportu, gdje se predsjednik SAD-a susreo s lokalnim stanovništvom.

>> Obama posjetio Louisianu zbog naftne mrlje

>> Trebat će godine da se očisti šteta od naftne mrlje

Obama je rekao kako je s lokalnim dužnosnicima održao "vrlo koristan razgovor" o učinkovitijoj koordinaciji u naporima za spašavanje Meksičkog zaljeva, te kako najbolje osigurati da se proces isplate odšteta BP-a odvija na "pošten i brz način". U poslijepodnevnim satima, Obama će posjetiti grad Theodore, u Alabami, gdje će nakon sastanka s lokalnim čelnicima razgovarati s novinarima. Obama će u večernjim satima trajektom otputovati iz Fort Morgana u Pensacolu, na Floridi, gdje će provesti noć, izvijestile su američke TV postaje.

>> Što je naftna mrlja učinila Meksičkom zaljevu

Nakon povratka iz Floride, Obama će u utorak navečer, po lokalnom vremenu, imati 15-minutno televizijsko obraćenje naciji iz Ovalnog ureda u kojem će izložiti plan da BP otvori poseban račun namijenjen plaćanju odšteta za posljedice izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. Među aktivnostima koje trebaju američku javnost uvjeriti da predsjednik ima kontrolu nad ekološkom katastrofom u zaljevu, je i sastanak s glavnim direktorom BP-a Tony Haywardom i članovima uprave tvrtke, koji će se održati u srijedu u Bijeloj kući.

Glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton izjavio je u ponedjeljak kako BP očekuje da će do kraja lipnja moći hvatati 50.000 barela nafte (7.950.000 litara) dnevno iz oštećene bušotine. Konačno zatvaranje bušotine bit će moguće tek sredinom kolovoza, kada se dovrše dvije usporedne bušotine na istom ležištu nafte, ukoliko uragani ili tropske oluje ne zaustave radove na tim dodatnim bušotinama. (hina/metro-portal)

14.06.2010. 23:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh