« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Obama ostaje privržen postupnom povlačenju iz Iraka

Iz Jordana upozorenja o ozbiljnom stanju u Afganistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Irak

,

Barack Obama

,

Jordan

,

Afganistan

,

Nuri al-Maliki

,

Al Qaida

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Barack Obama rekao je u utorak u Jordanu da ne odustaje od 16-mjesečnog plana povlačenja američkih vojnika iz Iraka, ali je upozorio da preostaje još mnogo posla na pomirbi podijeljenih Iračana.

"Ono što sam predložio stoji, postupno smanjivanje tijekom 16 mjeseci", rekao je Obama na konferenciji za novinare u jordanskoj prijestolnici Amanu kamo je stigao nakon posjeta Iraku.

Posjetom regiji Obama je nastojao težište američkih vojnih napora prebaciti s Iraka na Afganistan, državu gdje su aktivni talibani i teroristička mreža al Qaida.

Stanje u Afganistanu je "opasno i hitno" rekao je Obama i upozorio da na granici "Afganistana i Pakistana al Qaida i talibani pripremaju sve jaču ofenzivu protiv sigurnosti afganistanskog naroda, i sve više protiv pakistanskog naroda, dok planiranju nove napade na Sjedinjene Države".

Obama je kazao da će će napredak u stabilnosti i sigurnosti u Iraku postići kroz pomirenje zaraćenih političkih skupina.

"Dio ostvarenja trajne stabilnosti u Iraku ostaje na pomirenju tih dviju skupina (sunitskih plemenskih vođa i središnje vlade). Naglašavam činjenicu da američka vlada ne može ondje ostati zauvijek, američka vojska ne može ondje biti zauvijek".

Obama se u ponedjeljak sastao s premijerom Nurijem Malikijem i američkim vojnim zapovjednicima u Bagdadu, a u utorak sa sunitskim arapskim vođama u zapadnoj pokrajini Anbar, koji su odlučili pomoći koaliciji u ratu protiv al Qaide i time znatno promijenili tijek sukoba u Iraku, napominje Reuters.

Osim Jordana, Obama treba još posjetiti Izrael, Francusku, Njeamčku i Britaniju. (HINA)

22.07.2008. 21:26:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh