« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PITANJE DRŽAVNOSTI

Obama neda Palestincima državu

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je palestinski plan za dobivanje potvrde državnosti u UN-u i pozvao Palestince da se vrate mirovnim pregovorima s Izraelcima

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Barack Obama

,

UN

Predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu je odbacio palestinski plan za dobivanje potvrde državnosti u UN-u i pozvao Palestince da se vrate mirovnim pregovorima s Izraelcima.

Obama je u srijedu izvršio pritisak na Izrael i Palestince da ponovno pokrenu mirovne pregovore u nastojanju da u posljednji trenutak izbjegne krizu u UN-u zbog pitanja palestinske državnosti i vrati svoju bliskoistočnu politiku s ruba diplomatske propasti.

Obraćajući se svjetskim čelnicima na otvaranju sjednice Opće skupštine UN-a, Obama, čije ranije mirovne inicijative nisu mnogo postigle, pozvao je obje strane da prekinu godinu dana dug zastoj u pregovorima i vrate se za pregovarački stol.

"Nema prečice za okončanje sukoba koji je trajao desetljećima. Mir je težak rad. Mir neće doći putem izjava i rezolucija u Ujedinjenim narodima", rekao je Obama.

"U konačnici su Izraelci i Palestinci, ne mi, ti koji moraju postići sporazum o pitanjima koja ih dijele, granicama i sigurnosti, izbjeglicama i Jeruzalemu", rekao je američki predsjednik.

Američki predsjednik je u svom govoru u UN-u nastojao održati osjetljivu ravnotežu nastojeći uvjeriti Palestince da ne odustaje od svog obećanja da će im pomoći u postizanju moguće državnosti istovremeno umirujući izraelske zabrinutosti glede predanosti Washingtona održanju njihove sigurnosti.

"Izraelci moraju znati da svaki sporazum daje jamstva njihove sigurnosti. Palestinci zaslužuju znati teritorijalnu bazu svoje države", rekao je.

Članovi Opće skupštine, u kojoj je izraženo propalestinsko raspoloženje, pristojno su slušali ali su odgovorili šutnjom na Obamin 36-minutni govor.

Obama je također iskoristio svoj govor, koji je dotaknuo širok niz tema, da istakne svoju podršku promjenama koje su zahvatile arapski svijet, zatraži nove sankcije protiv sirijskog čelnika Bašara al-Asada i pozove Iran i Sjevernu Koreju da ispune svoje nuklearne obveze.

Obama je rekao da Iran i Sjeverna Koreja mogu dobiti bolje mogućnosti poštujući svoje nuklearne obveze a da riskiraju još veći pritisak ako nastave zanemarivati međunarodne zakone.

"Postoji budućnost većih prigoda za narode tih dviju država ako njihove vlade ispoštuju svoje obveze. No ako nastave putem van međunarodnog prava mora ih se suočiti s većim pritiskom i izolacijom", rekao je Obama.

Glede stanja gospodarstva Obama je upozorio da svijet mora poduzeti "žurnu i koordiniranu" akciju spašavanja globalnog gospodarstva. "Mi stojimo uz naše europske saveznike dok preustrojavaju svoje institucije i odgovaraju na fiskalne izazove", rekao je Obama. "U drugim zemljama čelnici se suočavaju s drugačijim izazovom dok svoja gospodarstva preusmjeravaju prema većoj samoodrživosti snažeći domaću potražnju uz usporavanje inflacije".

21.09.2011. 20:46:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Internet Zarada
    21.09.2011. 22:00
    vratite se mirovnim pregovorima bez ikakve pravne ili bilo čega temeljnog vratite se u geto i pregovarajte o tome da ne dobijete ništa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh