« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STATE OF THE UNION

Obama: U kolovozu se povlačimo iz Iraka

U govoru je oštro kritizirao sustav političkog odlučivanja u Washingtonu zbog podređenosti posebnim interesima

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

zdravstvena reforma SAD

,

State of the Union

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u govoru o stanju nacije istakao da je zapošljavanje "prirotet br. 1 u 2010. godini", pozivajući Kongres da prihvati zakone o poticanju gospodarstva i zapošljavanja, te najavio nastavak napora na reformi zdravstva kao i "ozbiljne financijske reforme".

U svom prvom govoru o stanju nacije, tradicionalnom "State of the Union" obraćanju zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, Obama je najavio mjere na uravnoteženju saveznog proračunskog manjka koji se za 2010. predviđa u visini od 1350 milijardi dolara, najavljujući trogodišnje zamrzavanje javne potrošnje na domaćim programima koji nisu vezani uz nacionalnu sigurnost.

U govoru je oštro kritizirao sustav političkog odlučivanja u Washingtonu zbog podređenosti posebnim interesima i klimi konstantne predizborne kampanje s ciljem dobijanja idućih izbora, upozorivši da kod javnosti postoji "deficit povjerenja" prema političkoj eliti. Pozvao je na ograničenje utjecaja lobista, veću transparentnost i na objavljivanje svih njihovih kontakata s administracijom i Kongresom.

Istakao je da sustav pogoduje održavanju 'statusa quo' i ne čini Ameriku dovoljno konkurentnom u globalnom okruženju. Najavio je povećano ulaganje u obrazovanje, kako bi američko gospodarstvo zadržalo vodeće mjesto u svijetu.

"Zapošljavanje mora biti naš prioritet br. 1 u 2010., i zato večeras pozivam na novi zakon o zapošljavanju", rekao je Obama. Najavio je mjere za udvostručenje američkog izvoza u idućih pet godina, ističući da izvoz osigurava nova radna mjesta.

"Ja ne prihvaćam drugo mjesto za SAD", zaključio je Obama.

Pozvao je na produljenje poreznih olakšica od 38 milijardi dolara za poduzeća koja kupuju opremu, za obitelji srednjih prihoda te za skrb o djeci i mirovine. Također je predložio da vlada s 30 milijardi dolara pomogne lokalnim bankama za kreditiranje malih poduzetnika.

Kritizirao je velike banke s Wall Streeta da kreditiraju samo velike tvrtke te opravdao uvođenje naknada najvećim bankama riječima "ako mogu isplaćivati velike bonuse, mogu i vratiti novac poreznih obveznika".

Obećao je da neće izdati Amerikance koji su izloženi teškoćama u postojećem sustavu zdravstva, te najavio nastavak napora za donošenje zakona o reformi zdravstvenog osiguranja koji je zaustavljen u Senatu.

Suce Vrhovnog suda, koji su sjedili ispred govornice, Obama je kritizirao zbog prošlotjedne odluke o ukidanju ograničenja za političku potrošnju korporacija i sindikata u izbornim kampanjama, ističući kako ne misli da "američki izbori trebaju biti financirani od najmoćnijih interesa u SAD i što je još gore, stranih entiteta", pozvao je demokrate i republikance da donesu zakon kojim će se ispraviti greška Vrhovnog suda.

O miru u svijetu

Govoreći o nacionalnoj sigurnosti, Obama je istakao da rat u Iraku završava i da se sve američke borbene snage vraćaju kući do kolovoza. Za Afganistan je kazao da je broj američkih snaga povećan za 30.000 s ciljem da od 2011. počnu predavati odgovornost afganistanskim snagama.

U 70-minutnom govoru Obama je 40-puta prekidan ovacijama zastupnika, često uz dizanja na noge, ali uglavnom demokratskih kongresnika i senatora, dok je republikanska oporba nije dijelila to oduševljenje.

Obama je najavio puno veću pomoć veteranima po povratku iz ratova za što je nagrađen velikim pljeskom, uključujući i od pripadnika vojnog vrha u publici. Kada je najavio ukidanje spornog zakona koji regulira služenje homoseksualaca u vojsci, njihov je pljesak izostao, izuzev ministra obrane Roberta Gatesa.

Obama je istakao da je u ratu s Al Kaidom tijekom 2009. zarobljeno ili ubijeno puno više njezinih pripadnika i vođa nego 2008.

Također je naglasio da SAD i Rusija dovršavaju pregovore o "najdalekosežnijem sporazumu o ograničenju strateškog naoružanja u gotovo dva desetljeća" koji će zamijeniti istekli sporazum START 1.

Istako je i napore koje SAD i međunarodna zajednica ulažu u spriječavanje širenja nuklearnog naoružanja, ističući da je Sjeverne Koreja u izolaciji i pod strogim sankcijama, te obećavši Iranu da će se "suočiti s rastućim posljedicama" zbog odbijanja da se povinuje međunarodnim zahtjevima i zaustavi obogaćivanje urana.

Spomenuo je i napore koje SAD ulaže u humanitarnoj pomoći potresom razorenom Haitiju gdje je angažirano više od 10.000 Amerikanaca.

U govoru je priznao i neke greške iz prve godine mandata posebno oko reforme zdravstva, ali je odlučno poručio: "Mi ne odustajemo. Ja ne odustajem. Iskoristimo ovaj trenutak i krenimo ponovo, nosimo dalje naš san i ojačajmo još više našu uniju". (hina/metro-portal)

28.01.2010. 07:20:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh