« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ANKETA

Obama je kod kuće i dalje vrlo popularan

Rezultati ispitivanja TV mreže CBS i dnevnog lista The New York Times pokazali su kako predsjednik SAD-a uživa značajnu potporu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

popularnost

Načina na koji Barack Obama vodi gospodarsku politiku i druga bitna pitanja, usprkos optužbama s republikanske strane i dalje iznosi visokih 63 posto. Potpora predsjedniku Obami neizmijenjena je u odnosu na mjesec dana ranije, a samo 25 posto Amerikanaca ne slaže se s načinom na koji predsjednik vodi zemlju. Na pitanju o gospodarstvu, koje je za Amerikance najvažnije, stopa odobravanja je 57 posto, dok se Obaminim gospodarskim potezima protivi 35 posto ispitanih. Obamino vođenje vanjske politike također ima uvjerljivu od 59 posto, a slično je i s potezima prema terorističkim prijetnjama koje podupire 57 posto ispitanih.

Ispitivanje je pokazalo i što većina Amerikanaca zamjera predsjedniku. Samo 41 posto odobrava njegove poteze prema američkoj autoindustriji, dok ih 46 posto ne odobrava, a 60 posto ne vjeruje da je Obama razvio strategiju za uravnoteženje ogromnog proračunskog deficita. Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, čija je reforma jedan od Obaminih prioriteta, stopa odobravanja je 44 posto, dok se reformi protiv 34 posto ispitanih.

Anketa je pokazala i da većina Amerikanaca s pesimizmom gleda na stanje gospodarstva. 48 posto opisuje stanje gospodarstva kao 'prilično loše', a još 36 posto kao 'jako loše'. Samo 14 posto smatra da je gospodarstvo u 'prilično dobrom' stanju, a jedan posto da je u 'jako dobrom' stanju. Amerikanci također manje pozitivno nego u svibnju gledaju na smjer u kojem se kreće gospodarstvo. 27 posto smatra da se stanje popravlja, prema 32 posto u svibnju, dok 25 kaže da se stanje pogoršava dok većina od 46 posto ispitanih smatra da je stanje nepromijenjeno.

Amerikanci su također više zabrinuti da bi u idućih godinu dana netko iz njihovog kućanstva mogao izgubiti posao, s 36 posto koji su 'jako zabrinuti', u odnosu na 25 posto iz svibnja. 28 posto je 'donekle zabrinuto', dok 35 posto nije zabrinuto zbog mogućeg gubitka posla.

Potpora za zatvaranje zatočeničkog centra Guantanamo Bay na Kubi, u posljednja dva mjeseca povećana je sa 44 na 48 posto. 40 posto ispitanih vjeruje da Guantanamo ne treba zatvarati, a značajan broj Amerikanaca i dalje strahuje da će zatvaranje Guantanama učiniti SAD manje sigurnim. Samo 8 posto vjeruje da će zemlja biti sigurnija, a 50 posto smatra da zatvaranje neće imati učinka na nacionalnu sigurnost.

Izvor: Hina

18.06.2009. 22:45:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh