« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
KOLUMNA

Obama i Hillary idu do kraja

Urednik CNN-a za Metro komentira američke izbore u kojima Obama i Hillary idu do kraja

Fotografija vijesti
Više o

johnathan mann

Svako sportsko natjecanje, od Svjetskog nogometnog prvenstva do olimpijade u ribolovu na ledu, ima svoja pravila koja jasno propisuju što u slučaju izjednačenog rezultata.

Prije ili kasnije, netko iz te situacije izlazi kao pobjednik. No, što ako obje strane na kraju budu gubitnici? Demokrati u Sjedinjenim Državama trenutno se nalaze u situaciji izjednačenog rezultata u natjecanje za stranačku predsjedničku nominaciju koji bi i Hillary Clinton i Baracka Obamu mogao koštati šanse da uđu u Bijelu kuću. Upravo je to ironično jer su i Obama i Clinton imali sjajne kampanje u kojima su privukli rekordan broj glasača. Jedini problem je matematika, a ona je zbrkana.

Prema našim procjenama na CNN-u, do sredine tjedna Obama je imao 1608, a Hillary 1478 delegata (od potrebnih 2025). Pred nama je još predizbora i  dodatnih glasova koje stranački službenici nazivaju superdelegatima. Različite opcije za rješenje izjednačenog rezultata, kao i argumenti za i protiv njih, zaokupljaju pažnju unutar stranke više od samih kandidata. No, tu je i još jedan strah: ako se utrka produži i pobjednik bude izabran na kontroverzan način, demokrati bi vrlo lako mogli izgubiti dio glasača koji im je potreban da osvoje ‘prave izbore’, one u studenom. Istraživanje Newsweeka pokazuje da dvije trećine birača demokrata želi da se Clinton i Obama prestanu svađati i ujedine se, kao predsjednik i potpredsjednik.

No, istraživanja ih nisu pitala kome bi pripala glavna uloga, a kome sporedna. Ni Clinton niti Obama, također, još nisu ništa konkretno rekli. Utrka se tako nastavlja i nitko ne zna kada će i kako završiti. Bilo bi puno lakše natjerati Hillary i Obamu da zavežu vezice na kopačkama ili izbuše veliku rupu u ledu.

Piše: Jonathan Mann: Američki izbori
14.03.2008. 00:32:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh