« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SUKOB OKO MRLJE

Obama i Cameron: BP neće narušiti naše odnose

Obama je nedavno zaoštrio kritiku BP-a, na koji se fokusira glavnina nezadovoljstva Amerikanaca

David Cameron Barack Obama
David Cameron Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

David Cameron

,

Meksički zaljev

,

naftna mrlja

,

proračun za 2011.

Bijela kuća priopćila je u subotu da su predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron razgovarali o potrebi da korporacija BP učiniti sve što može kako bi učinkovito odgovorila na izlijevanje nafte iz njezine bušotine u Meksičkom zaljevu.

Dvojica čelnika razgovarala su telefonski u subotu oko 30 minuta o naftnoj mrlji, Afganistanu i drugim pitanjima, navodi se u izvješćima američkih medija.

Predsjednik Obama izrazio je uvjeravanja premijeru Cameronu da njegovo nezadovoljstvo zbog divovske naftne mrlje u Meksičkom zaljevu nije napad na Britaniju, niti on ima interesa "podrivati" vrijednost BP-a, u razgovoru u kojem su dvojica čelnika pokušala umiriti transatlantske napetosti zbog nesreće.

Dionica BP-a izgubila je 40 posto vrijednosti od eksplozije i potonuća naftne platforme 20. travnja, koje je dovelo do "najgore naftne mrlje u povijesti SAD-a".

Konstruktivan razgovor

Cameronov ured u Downing Streetu objavio je dugačko priopćenje u kojem ističe da su dvojica čelnika održala "topao i konstruktivan" razgovor.

Obama je nedavno zaoštrio kritiku BP-a, na koji se fokusira glavnina nezadovoljstva Amerikanaca zbog činjenice da već sedam tjedana ne uspijeva zaustaviti istjecanje nafte iz svoje oštećene bušotine Deepwater Horizon, unatoč činjenici da je na obuzdavanje zagađenja kompanija potrošila već 1,43 milijarde dolara.

Cameron je pod pritiskom zahtjeva da Obama ublaži retoriku protiv najveće britanske kompanije, iz straha da će ona štetiti milijunima Britanaca, kao i mnogim Amerikancima, koji posjeduju dionice BP-a.

Cameronov ured je naglasio da je premijer "izrazio tugu zbog sadašnje ljudske i ekološke katastrofe", ali je naglasio gospodarski značaj BP-a u Britaniji, SAD-u i drugim zemljama. Prema britanskom priopćenju, Obama je ustvrdio da je BP multinacionalna kompanija "te da frustracije s naftnom mrljom nemaju nikakve veze s nacionalnim identitetom".

Bijela kuća je ponudila puno kraći komentar, rekavši da su dva čelnika razgovarala o utjecaju naftne mrlje, te ponovila "kako BP mora učiniti sve što može da učinkovito odgovori na situaciju".

>> Nitko ne želi reći koliko je nafte iscurilo

Američka Obalna straža naredila je BP-u da u idućih 48 sati poveća količinu nafte koju prikuplja iz bušotine, izražavajući nezadovoljstvo zbog sporosti napora da se zaustavi izlijevanje nafte, rekao je u petak admiral Thad Allen, koji koordinira operaciju saveznih snaga na obuzdavanja naftnog zagađenja u priobalju saveznih država Louisiane, Mississipija, Alabame i Floride.

Nakon tri posjeta najugroženijoj Louisiani, Obama će u ponedjeljak i utorak posjetiti Mississippi, Alabamu i Floridu, kako bi se uvjerio u napore koji se ulažu u čišćenje zagađenih plaža i obale u tom području, te u isplatu naknada i pomoći ribarima i drugim stanovnicima kojima je naftna mrlja ugrozila sredstva za život.(hina/metro-portal)

13.06.2010. 09:22:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh