« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠEST SILA

O sankcijama Iranu razgovara se telefonom

Velika šestorka - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka - nije ništa riješila pa će telefonski razgovarati opet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nuklearno oružje

,

iranski nuklearni program

,

Šestorica

,

Iran sankcije

,

Uran

Šest svjetskih sila zaduženih za iranski nuklearni program održalo je u srijedu telefonsku konferenciju o novim sankcijama Iranu zbog njegova nuklearnog programa, rekao je jedan zapadni diplomat.

Kina, koju tjednima mole da sudjeluje u tim razgovorima, sudjelovala je u tom telefonskom razgovoru, precizirao je taj neimenovani diplomat.

Predstavnici Šestorice (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) su se dogovorili da će uskoro ponovno razgovarati na taj način, dodao je taj izvor.

"Dobro je da su se Kinezi uključili u proces", rekao je taj diplomat, prenosi AFP.

SAD je sastavio prijedloge o novim sankcijama i iznio ih Rusiji i Kini prije nekoliko tjedana, ali do sada nije vođen niti jedan razgovor, uglavnom zbog Kine koja se odbija uključiti.

Međunarodna zajednica pod vodstvom SAD-a i Izrael sumnjiče Iran da želi izraditi atomsko oružje. Iran to demantira i tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u civilne svrhe.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je već donijelo pet rezolucija, od kojih tri uz sankcije, kako bi pokušali uvjeriti Iran da obustavi svoje nuklearne aktivnosti, posebice obogaćivanje urana. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 19:57:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh