« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ČELNIK DEUTSCHE BANKA:

Nužno je istražiti nastanke balona na financijskim tržištima

Regulatori, bankari i političari nisu postogli značajniji napredak pri identificiranju financijskih 'balona' od 17. stoljeća

Josef Ackermann
Josef Ackermann (Getty Images)
Više o

Deutsche Bank

,

financijska tržišta

,

market bubble

,

Josef Ackermann

,

financijski balon

Čelnik Deutsche Banka Josef Ackermann ustvrdio je da je najgori dio financijske krize prošao, upozorivši međutim da treba posvetiti više vremena istraživanjima o nastanku 'balona' na financijskim tržištima.

"Više je nego opravdano pitanje kako spriječiti pojavu nove krize", kazao je Ackermann sudionicima jedne bankovne konferencije u Frankfurtu.

Ukazao je na posebnu potrebu pomnog istraživanja pojave 'balona na financijskim tržištima budući da se čini da regulatori, bankari i političari, kaže on, nisu postigli značajniji napredak pri identificiranju financijskih 'balona' još od krize vezane za lukovice tulipana u Nizozemskoj. Time je aludirao na snažan uzlet cijena lukovica tulipana u Nizozemskoj 1637. godine.

Oporavak cijena imovine i tržišta nije razlog zbog kojeg bismo trebali biti zadovoljni, upozorio je Ackermann, dodajući da je on u najboljem slučaju krhak.

Nova je realnost nakon bankovne krize promjena ravnoteže u odnosu slobodnih tržišta i države, konstatirao je Ackermann, inače predsjednik bankarskog lobija pri Međunarodnom institutu za financije. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 15:29:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh