« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
EHHH

NSA razvija superkompjutor

odaci u bankama, znanstvene institucije, vlade - nitko ni uz najbolji firewall program neće biti siguran od novog superkomjutora američke tajne službe NSA

NSA sprema novi udar na privatnost
NSA sprema novi udar na privatnost (Arhiva)
Više o

špijunaža

,

NSA

,

superkompjuter

Američka obavještajna agencija NSA radi na razvoju superkompjutora koji bi trebao biti u stanju probiti sve postojeće šifre i programe za kriptografiju kojima raspolažu vlade, banke, znanstveno-istraživački centri ili privatne osobe. To prenose novine Washington Post pozivajući se na dokumente bivšeg suradnike ove agencije Edwarda Snowdena.

Rad na takozvanom "kvantnom" kompjutoru dio je programa za koji je NSA izdvojio 80 milijuna dolara pod nazivom "Penetration Hard Targets". U prijevodu: prodiranje u tvrde mete. Razvoj ovakvog kompjutora je cilj i brojnih znanstvenih institucija. Novi kompjutor bi mogao donijeti pravu malu digitalnu revoluciju, ne samo u postupcima dešifriranja podataka, nego i na brojnim znanstvenim poljima, recimo u medicini.

Firme poput IBM-a već duže vrijeme rade na razvoju ovakvog računala koje bi bilo mnogo brže i sigurnije od današnjih digitalnih. Iz dokumenata koje je Washington Post dobio od Snowdena ipak se saznaje da NSA nije u svojim istraživačkim radovima ništa bliže novoj vrsti kompjutora od "konkurencije" u gospodarstvu i znanosti. Najveća konkurencija u ovom poslu stiže od laboratorija koji se financiraju iz sredstava EU-a i švicarske vlade.

Brži od današnjih digitalnih kompjutora

Pretpostavlja se da će za gradnju nove vrste računala biti potrebno još nekoliko godina. Washington Post prenosi riječi profesora Setha Lloyda, profesora kvantne mehanike sa čuvenog instituta MIT u Massachusettsu, koji tvrdi da "ne može zamisliti da bi vrsta kompjutora kojoj teži NSA mogla biti napravljena za manje od pet godina".

Krajem protekle godine njemački portal Spiegel Online objavio je kako NSA inače već danas raspolaže metodama pomoću kojih može "ugnijezditi" svoj špijunski program u bilo koje računalo na svijetu. NSA je također u stanju u potpunosti preuzeti i ilegalne bot-mreže (botnet) ili manipulirati proces ažuriranja i instaliranja novih verzija programa koje netko već ima na računalu (tzv. upload-procese).

NSA tema istražnog odbora Bundestaga?

Ovog petka (3.1.2014.) se i šef kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu Thomas Oppermann izjasnio za formiranje istražnog odbora o djelovanju agencije NSA. Prije njega je to već učinio bavarski premijer Horst Seehofer. Oppermann je za novine Süddeutsche Zeitung izjavio kako je formiranje takve komisije postalo neizbježno. "Cijela afera mora biti razjašnjena", rekao je Oppermann. Od ranije je poznato da je agencija NSA prisluškivala čak i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel.

U bavarskoj Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) ipak nisu uvjereni da bi istražna komisija mogla unijeti više svjetla u cijelu aferu prisluškivanja. Pravni stručnjak ove stranke Hans-Peter Uhl smatra da se ne može jasno definirati čime bi se ova komisije trebala baviti: "Njemački parlament ne može istraživati aktivnosti neke druge vlade." Teško je da bi ova komisija mogla kao svjedoka pozvati američkog predsjednika Baracka Obamu ili šefa agencije NSA, smatra Uhl.

I Oppermann i Seehofer su na taj način podržali ranije upućen zahtjev njemačke oporbe, koju čine zastupnici stranaka Ljevice i Zelenih. Šef kluba zastupnika socijaldemokrata je dao na znanje da u ovom slučaju zahtjev oporbenih stranaka "neće biti odbačen zbog malog broja glasova". Oporbene stranke u njemačkom parlamentu inače nemaju dovoljno glasova da bi same mogle inicirati formiranje bilo kakve komisije.

Piše: A. S. /DW
04.01.2014. 18:52:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh