« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
GUARDIAN

NSA prisluškivao 35 svjetskih vođa

Američka NSA prisluškivala je 35 svjetskih čelnika, piše britanski Guardian pozivajući se na povjerljive dokumente koje je objavio bivši američki obavještajac Edward Snowden

NSA besramno prisluškuje sve
NSA besramno prisluškuje sve (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

prisluškivanje i praćenje

,

NSA

,

svjetski čelnici

Brojeve 35 čelnika NSA je dobila od jednog američkog dužnosnika iz drugog odjela administracije, piše Guardian koji kaže da u dokumentu iz 2006. godine nije navedeno o kojim se čelnicima radilo.

'U jednom slučaju američki je dužnosnik dao NSA 200 telefonskih brojeva među kojima su bili i oni 35 svjetskih čelnika', citira Guardian povjerljivi memorandum iz 2006. NSA nije komentirala ove podatke, prenosi Reuters.

Bijela kuća neće komentirati je li SAD u prošlosti pratio komunikaciju njemačke kancelarke Angele Merkel na njenom mobitelu, ocjenjujući u četvrtak da su navodi o špijuniranju stvorili napetosti u odnosima sa saveznicima.

'Nećemo javno komentirati svaku navodnu obavještajnu aktivnost', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. 'Predsjednik je razgovarao s kancelarkom Merkel i ponovio joj da SAD ne prati i neće pratiti kancelarkine komunikacije'.

Merkel je s ogorčenjem reagirala na informacije koje je prikupila njemačka vlada da je moguće da je SAD pratio konverzacije s njenog službenog mobitela. Ona je od Obame u srijedu u telefonskom razgovoru zatražila pojašnjenja i rekla da ako se takvo praćenje dogodilo to predstavlja teško kršenje povjerenja.

Carney je ponovio da SAD zadržava pravo provoditi nadzor i napomenuo da je Obama pokrenuo preispitivanje prikupljanja obavještajnih podataka kako bi se sigurnosne potrebe uravnotežile s legitimnim pravima na privatnost.

25.10.2013. 19:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh