« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MIT O GLOBALNOM ZATOPLJENJU

Novo otkriće: povećana aktivnost Sunca ne grije već zapravo hladi Zemlju?

Najnovije otkriće otvorilo je nova pitanja oko sunčevog utjecaja na klimu i moglo bi biti podloga za različite sumnje i nove teorije

Sunce
Sunce (Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

Sunce

,

Zemlja

,

Pacifička flota

,

tužitelj

Sve do sada, pretpostavljalo se kako manje sunčeve aktivnosti znači manje zagrijavanja Zemlje. No, novo istraživanje koje se fokusiralo na snimke Sunca u periodu od 2004. do 2007., što je period opadanja sunčeve aktivnosti, sugerira da je istina nešto drugačija. Kako solarna aktivnost opada na kraju jednog od 11 sunčevih ciklusa, novi podaci pokazuju da količina energije koja dolazi do Zemlje u obliku vidljivih valova raste umjesto da također pada.

Znanstvenici vjeruju kako bi također bilo moguće da tijekom sljedećeg ciklusa, kada sunčeva aktivnost raste, dolazi do hlađenja Zemljine površine. Ova pojava proizlazi iz činjenice da je tijekom prošlih stoljeća, ukupna sunčeva aktivnost u porastu. Ako se nova otkrića mogu primijeniti na duge, kao i na kratke periode, to bi se moglo pretvoriti u mali stupanj hlađenja, umjesto u neznatan efekt zagrijavanja koji pokazuju postojeći klimatski modeli.

Istraživanje je bazirano na podacima dobivenim pomoću satelita SORCE, koji mjeri sunčevu energiju u obliku X, ultraljubičastih, vidljivih i infracrvenih valova. Profesorica Joanna Haigh s Kraljevskog londonskog sveučilišta, koja je vodila studiju, objašnjava: "UV radijaciju uglavnom apsorbira stratosfera, no vidljiva radijacija prolazi do zemljine površine. To povećanje vidljive radijacije, unatoč opadanju solarne aktivnosti, uzrokovalo je malo povećanje temperature. No kako sunčeva aktivnost bude rasla bit će zanimljivo vidjeti hoće li vidljiva radijacija opadati, što bi moglo dovesti do hlađenja površine Zemlje."

Astrofizičar Michael Lockwood dodaje: "Ovi podaci su vrlo bitni. Ako se solarna aktivnost smanjuje, dok se zračenje povećava, to bi moglo promijeniti naše razumijevanje procesa u troposferi i stratosferi, te njegovog utjecaja na klimu. No, bez obzira kako na to gledali, sunčev utjecaj na klimatske promjene samo je mali prirodni dodatak na globalno zagrijavanje kao posljedice stakleničkih plinova, što je utjecaj čovjeka. Svi dokazi pokazuju da je glavni uzrok zagrijavanja ljudsko djelovanje".

08.10.2010. 06:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh