« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
GORDAN JANDROKOVIĆ:

Novo izviješće EK sigurno je dobro

Siguran sam da napredujemo u svim poglavljima i da nema kritika zbog korupcije, pohvalio se ministar

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

korupcija

,

pregovori s EU

,

Europska komisija

,

Gordan Jandroković

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nije u ponedjeljak želio komentirati najnovije izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske dok ono u srijedu ne bude službeno objavljeno, ali je odbacio tumačenja da se Hrvatsku u izvješću kritizira zbog korupcije.

"Sasvim sigurno ćemo dobiti ocjenu da u svim poglavljima dobro napredujemo, ali molim vas da sačekamo da to izvješće bude službeno", rekao je Jandroković novinarima u Vladi.

U nacrtu izvješća o napretku, koje će Europska komisija službeno objaviti u srijedu, stoji da se Hrvatska približava završnoj fazi pregovora, koji bi se trebali završiti tijekom sljedeće godine, a najviše napora tražit će se u borbi protiv korupcije.

Hrvatska je postigla napredak u gotovo svim poglavljima, a od izazova koji stoje pred Hrvatskom Komisija navodi da će se morati ubrzati reforme u pravosuđu i temeljnim pravima, posebice u pogledu neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, manjinskih prava, uključujući povratak izbjeglica i suđenja za ratne zločine.

U području borbe protiv korupcije Komisija bilježi da je poboljšan zakonski okvir za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali unatoč tim pomacima smatra da je korupcija vrlo raširena, da je premali broj presuda i da politika utječe na istrage u slučajevima korupcije na visokoj razini. (hina/metro-portal)

12.10.2009. 17:28:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh