« Svijet
objavljeno prije 8 godina
AKTUALNO

Novinarstvo ili propaganda?

Otkako se zaoštrilo stanje u svijetu, a krize određuju politički dnevni red, borba između medija se ponovo rasplamsala. O tome se raspravljalo na jednom skupu u Berlinu

Neki se svoje pristranosti ne srame
Neki se svoje pristranosti ne srame (Arhiva)
Više o

novinarstvo

,

sloboda medija

,

propaganda

,

nepristranost

,

objektivnost

"Jesam li pristrana? Pa jasno da jesam", kaže Oksana Boyko s ruske televizije RT International na panelu održanom u sklopu berlinske konferencije re:publica, posvećene internetu. Na konferenciji su bili predstavnici međunarodnih televizija koji su diskutirali o temi "Borba za svjetonazor". I dok novinari, normalno, naljepnicu "pristran" pokušavaju izbjeći kao što vrag bježi od tamjana, ruska moderatorica ide čak i korak dalje.

Pristrano ili neovisno?

Ruska moderatorica kaže da nije samo ona pristrana, već da svaki novinar ipak slijedi određene interese i da je socijaliziran u specifičnoj političkoj kulturi. Ostali sudionici panela Ingar Thordar (CNN), Salah Negm (Al Jazeera English) i intendant DW-a Peter Limbourg nisu željeli reći za sebe jesu li pristrani. Limbourg je govorio o neovisnosti DW-a i mnoštvu perspektiva koje je predstavio kao novinarski zaštitni znak. On je također odbacio gledište koje ima Boykova navodeći da ono predstavlja kraj slobodnih medija.

Približiti se istini što je više moguće

Činjenica da je tijekom ovog panela došlo do živih i djelomice burnih rasprava pokazuje da se nešto događa. Vremena kada je američki politolog Francis Fukuyama nakon kraja SSSR-a najavio pobjedu Zapada i kraj povijesti su prošla. Tada su postojali dobri izgledi za ljude, ali loši za internacionalne medije. Jer ne samo da se činilo da je publika izgubila interes kada je riječ o njihovoj moći djelovanja, već i države koje ih financiraju i reklamna industrija.

To da se dogodilo sve drugačije od onoga što je Fukuyama predvidio, da su nemiri poput onih na Bliskom istoku i Putinove želje za pravljenjem od Rusije svjetske sile dramatično promijenili politički krajolik, ide na ruku internacionalnim televizijama. Jer svi sada žele u "borbi za svjetonazor" ponovo imati prednost. Salah Negm s Al Jazeere naglašava da se tržišna utakmica, koja je postala oštrija, ne smije odvijati na uštrb novinarske izbalansiranosti. "Mi se moramo približiti istini što je više moguće", rekao je on i podsjetio na to da se samo pouzdanošću može postići povjerenje kod publike.

Objektivnost je iluzija?

Oksana Boyko naprotiv smatra da objektivnost uopće nije moguća i u najboljem slučaju predstavlja iluziju. Ona je tvrdila da izbalansirana, pouzdana ponuda vijesti pripada prošlosti. Tijekom diskusije je to tvrdila stalno u novim varijantama čime je optužbe na račun RT-a za propagandu, izrečene tijekom panela, vješto zaobilazila.

U slučaju Libije, rekla je Boykova, CNN i Al Jazeera su primjerice u svom izvještavanju nagovještavali da su nemiri rezultat demokratskog pokreta, dok su zanemarivale ružne strane svega poput pljačkanja i podmetanja požara.

Različite perspektive

Inga Thordor je odbacila navode Boykove da su postojala namjerna izostavljanja ovih aspekata. Thordar je rekla za svoju televiziju da si uzima za pravo to da svojim gledateljima želi određenu priču obznaniti s, po mogućnosti, svih važnih aspekata. Zbog toga se CNN koncentrira na samo dvije do tri top-priče tijekom dana. To da su one često aktualizirane puževim tempom i da se naizgled beskonačno ponavljaju nije spomenula.

Intendant DW-a Peter Limbourg želi da DW i dalje radi u cilju slobode informacija i mišljenja. Pri tome se DW odmiče sa svojom "kontinentalno-europskom perspektivom" od angloameričkog kuta gledanja koji imaju BBC i CCN. Kako to može izgledati može se vidjeti na primjeru vijesti DW-a, CNN-a i RT-Internationala od 21. travnja ove godine. Dok je CCN na taj dan počinjao vijesti 90. rođendanom britanske kraljice, na DW-u je top tema bila izbjeglička kriza. RT International je u središte pozornosti stavio dodjelu "Four Freedom Award-a" Angeli Merkel kojom je kancelarka nagrađena za njezinu izbjegličku politiku. Nakon izvještaja o tome slijedio je prilog u kojem se nije štedjelo na kritici prema kancelarki.

U osnovi raznolikost tema i pristupa treba pozdraviti, kaže direktor DW-a Limbourg: "Između news-televizija postoji oštra konkurencija. Mi smo upućeni na to da pronađemo priče koje drugi nemaju." A nije samo raznolikost priča ta koja može donijeti prednost međunarodnim news-televizijama u tržišnoj utakmici, već su tu i primjerice različite platforme - od Facebooka i Twittera do online tekstova i tradicionalnog linearnog TV programa.

I dok su se sudionici panela glede toga složili, njihova razmišljanja o gledatelju i njegovim intelektualnim ambicijama su se razlikovala. Mora biti dovoljno da on (gledatelj - op. ur.) koristi samo jedan izbor, kaže Salah Negm s Al Jazeere. Zbog toga televizije moraju neizostavno informirati neovisno i izbalansirano, kaže Negm. Intendant DW-a Limbourg želi radoznalu publiku koja također koristi različite novinarske formate: "Ne vjerujem da je naša publika tupava i ignorantna", rekao je Limbourg.Gledatelj budućnosti

Novinarka RT-a Boyko je ostala pri svojoj tezi o pristranom novinarstvu i o pristranim televizijama kojima se, kako je rekla, ne smije vjerovati. Stoga se, kako ona smatra, gledatelj mora ohrabrivati da koristi više izvora i da sam izgradi svoju sliku. Da li onda ona sama također ne vjeruje vlastitoj televiziji, pitao je moderator Jo Schueck. Inače vrlo elokventna Ruskinja ostala je dužna odgovor na ovo pitanje.

Piše: Gero Schließ/DW
08.05.2016. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh