« Biznis
objavljeno prije 7 godina
EU FONDOVI

Novih 500 kredita čeka prijave poduzetnika

Na raspolaganju su mikro zajmovi u rasponu od 1.000 EUR-a do 25.000 EUR-a, te mali zajmovi od 25.000 EUR-a do 50.000 EUR-a

EU opet dijeli jeftine kredite
EU opet dijeli jeftine kredite (Shutterstock)
Više o

krediti

,

EU fondovi

,

Ravecon

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osigurala je dodatna novčana sredstva za ESIF zajmove. ESIF zajmovi su namijenjeni subjektima malog gospodarstva (do 250 zaposlenih), a karakteriziraju ih niska kamatna stopa i smanjena razina potrebnih sredstava osiguranja.

VELIKA POTRAŽNJA, ALI NOVACA IMA

Povećanje raspoloživih sredstava rezultat je izuzetne potražnje za ESIF zajmovima u prošlom razdoblju. Naime, od listopada 2016. godine, kada su ESIF zajmovi prvi puta ponuđeni poduzetnicima, odobrena su 272 zahtjeva s prosječnim iznosom odobrenog zahtjeva od 35.000 EUR. Najzastupljenije djelatnosti korisnika zajmova su prerađivačka industrija, djelatnosti pružanja smještaja i građevinarstvo.

FINANCIRAJU SE I OBRTNA SREDSTVA

Zajmovi se odobravaju na temelju poslovnog plana, a namjena im je financiranje malog gospodarstva u svrhu modernizacije i proširenja poslovanja, zadržavanja postojećih i povećanja broja novih radnih mjesta, osnivanja novih obrta i trgovačkih društava te samozapošljavanja. Zajmovima je moguće financiratiosnovna sredstva (materijalnu i nematerijalnu imovinu) ali i obrtna sredstva.

VRSTE ZAJMOVA

Na raspolaganju su mikro zajmovi u rasponu od 1.000 EUR-a do 25.000 EUR-a, te mali zajmovi od 25.000 EUR-a do 50.000 EUR-a. Kamatne stope su od 0,5% do 1,5% (za materijalnu i nematerijalnu imovinu) te1,5% do 3,5% (za obrtna sredstva), a rok otplate je do 10 godina odnosno do 3 godine (za obrtna sredstva). Visina kamatne stope određuje se sukladno indeksu razvijenosti županije u kojoj se ulaže, pa tako npr. poduzetnik koji investira na području Krapinsko-zagorske županije, za kupnju opreme i obrtna sredstva ima pravo na kamatu od 0,5%.

INSTRUMENTI OSIGURANJA

Za osiguranje obveza po zajmu, poduzetnik treba osigurati zadužnicu, a ovisno o procjeni rizika, mogu se zatražiti i ostali instrumenti osiguranja te zasnovati založno pravo na dugotrajnoj imovini financiranoj zajmom.

Više informacija možete saznati ovdje.

Za sve ostale detalje i izradu poslovnog plana, obratite se stručnjacima tvrtke Ravecon.

22.05.2017. 16:35:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh