« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
JUŽNI OTOK

Novi Zeland: Devet mrtvih u padu zrakoplova

Nakon što je Novi Zeland jučer pogođen potresom, turistički zrakoplov srušio se na zapadnoj obali Južnog otoka

ledenjak Fox,
ledenjak Fox, (Wikipedia/Getty Images)
Više o

zrakoplovna nesreća

,

pad zrakoplova

,

Christchurch

,

Novi Zeland potres

,

dan sjećanja na zatočene i nestale u Domovinskom ratu

Devet osoba poginulo je u subotu nakon što se turistički zrakoplov srušio blizu poznatog turističkog odredišta u Novom Zelandu, saznaje se iz medicinskog izvora.

Prve informacije govorile su o troje mrtvih, ali je glasnogovornik dobrotvorne udruge St. John Ambulance Ian Henderson objavio da se radi o devetero poginulih.

Do pada je došlo blizu zračne piste ledenjaka Fox, turističkog odredišta na zapadnoj obali Južnog otoka, svrstanog na popis UNESCO-a.

Velika šteta od potresa

Novi Zeland jučer je pogodio i jedan od najžešćih potresa u povijesti zemlje, jačine 7 prema Richteru. Pogođen je Christchurch, drugi po veličini grad u zemlji, uzrokujući velike štete ali je samo nekolicina ljudi ozlijeđena, među kojima dvoje teže, prema prvim podacima. Vlasti su nakon potresa proglasile izvanredno stanje.

Probuđeni rano ujutro, stanovnici su izašli u panici iz svojih stanova i otkrili ulice zatrpane srušenim pročeljima zgrada, razbijenim staklom i uništenim automobilima, urušenim mostovima i plinovodima prekinutima na nekoliko mjesta. Pola grada ostalo je bez struje.

Dva muškarca od pedesetak godina teško su ozlijeđena, rekla je glasnogovornica bolnice u Christchurchu Michele Hider. Ostale bolnice brinu se za nekoliko lakše ozlijeđenih osoba.

"Imali smo sreće što nije bilo mrtvih", izjavio je ministar civilne zaštite John Carter. Po mišljenju dužnosnika civilne zaštite mali broj žrtava objašnjava se satom kad je došlo do potresa - 04.35.

Materijalna šteta je znatna i mogla bi doseći dvije milijarde novozelandskih dolara (1,12 milijardi eura), ocijenio je Ian Simpson, glavni direktor Povjerenstva za potrese.

Christchurch je s 340.000 stanovnika najveći grad Južnog otoka koji sa Sjevernim otokom čini Novi Zeland i smješten je na istočnoj obali. (hina/metro-portal)

04.09.2010. 10:11:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh