« Kultura
objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana
OSVRT

Novi uspješni ciklus Željka Bubala

Vrlo angažirani ciklus kombiniranih tehnika Željka Bubala svjedoči o iskušenju čovjeka i svijeta koji je stvorio po svojoj volji i mjeri

Željko Bubalo
Željko Bubalo (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Željko Bubalo

Željko Bubalo, akademski slikar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je kompleksnog apstraktnog opusa, izazovnog i zanimljivog i dalje predano slika, stvara nove cikluse od različitih materija, djelomično sačuvanih detalja uklapajući ih u jedinstvene kompozicije, oživotvorujući dijelove krajobraza, crkvice, portrete, gibanja i raslojavanja, preobrazbe i nastanke novoga uz blagu kolorističku intervenciju, na platnu, papiru.

Je li to stvarni izgled svijeta koji nas okružuje, u kojem dišemo, u kojem živimo, misleći na neke daleke i nedosanjane ciljeve?

Je li to sve što je ostalih od velebnih zamisli čovječanstva, ostatci iskorišteni da bi tvorili praktičnu cjelinu?

Nimalo ne obećavajući svijet apstraktnih motiva Željka Bubala, ne ostavlja nas ravnodušnima. Pred nama je prirodno ili neprirodno okruženje, stvarnost života, realitet ovoga trenutka.

Čuje li se krik današnjeg čovjeka iz svakog komadića nekada za različite svrhe korištenog premeta, materijala, uklopljenog sada u opominjujuću sliku simptomatične svakidašnjice?

Vrlo angažirani ciklus kombiniranih tehnika Željka Bubala svjedoči o iskušenju čovjeka i svijeta koji je stvorio po svojoj volji i mjeri.

Njegove pomalo uznemirujuće kompozicije radikalno upozoravaju, opominju, ukazujući na izgled stvarnosti.

Piše: Miroslav Pelikan
10.08.2023. 14:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh