« Film
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
FILMOVI

Novi tjedan na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Novi tjedan donosi uzbudljive žanrovske premijere i kultne klasike na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Još jedan odličan tjedan
Još jedan odličan tjedan (Arhiva)
Više o

Ljetna pozornica Tuškanac

,

Fantastic Film Festival Zagreb

Ljubitelji žanrovskog filma u velikom su broju pohodili prva četiri dana 12. izdanja Fantastic Zagreb Film Festivala uživajući u kultnim klasicima i premijernim naslovima. Novi tjedan započinje projekcijom austrijskog mystery horora „Obiteljska večera". Jedan od najimpresivnijih žanrovskih prvijenaca posljednjih godina ima sve: opipljivu psihološku horor atmosferu, totalno creepy likove i napetost u zraku koju (doslovce) možete rezati nožem. Redatelj debitant s lakoćom balansira između dramske metaforike i punokrvnih žanrovskih obrazaca zadržavajući napetost koja nam stvara nelagodu duboko u kostima sve do samoga kraja i uskršnjeg gastro užitka kakvog do sada još niste vidjeli.

U utorak (5. 7.) svi posjetitelji Ljetne pozornice Tuškanac mogu uživati u filmu „Oslobađanje" Johna Boormana koji ove godine označava 50 godina od premijere! „Oslobađanje" je jedan od klasika i temeljnih djela plodonosne američke kinematografije 1970-tih. Cijenjen i od kritike i od publike, film je ostao upamćen po brutalnim prizorima, hičkokovski psihološkoj tenziji i nezaboravnom soundtracku. „Oslobađanje" je Kongresna knjižnica odabrala za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Država kao kulturno, povijesno ili estetski značajno djelo.

Sredina tjedna rezervirana je za danski film „Neizrečeno zlo". Napeti horor triler, koji sa svakom sljedećem scenom gradi tenziju, polako najavljujući mračan slijed događanja i brutalnu kulminaciju, svjetsku je premijeru imao ove godine na filmskom festivalu u Sundanceu. Redatelj spretno (i okrutno) secira ljudske odnose i društvene norme ponašanja kroz žanrovske obrasce prizivajući u sjećanje sjajan film Michaela Hanekea "Funny Games". Bez jeftinih horor trikova autor stvara jezu koja zadire duboko u kosti podsjećajući nas da je najstrašniji monstrum - čovjek.

Četvrtak na Ljetnoj pozornici Tuškanac donosi „Metropolis" Fritza Langa koji se i 95 godina nakon premijere smatra jednim od temeljnih djela SF kinematografije i jednim od najvećih klasika europske kinematografije uopće. Rijetka prilika da se ovaj revolucionaran i spektakularan film nijemog doba pogleda na velikom platnu! Langov prikaz uzbudljive i epske vizije budućnosti nadahnjuje mnoge autore i filmove koji će doći tek kasnije. Metropolis je utopijski grad budućnosti koji je osmislio i izgradio John Fredersen, grad u kojem elita živi u besposlici, lagodnosti i dokolici. To je pravi raj u kojemu se igraju djeca božja. Oni se nalaze na vrhu, a ispod je podzemni grad u kojemu radnici crnče bez predaha kako bi grad i dalje funkcionirao, daleko od očiju i daleko od srca vladajuće elite..

Uz fantastične cjelovečernje naslove na festivalu se može pogledati i bogat program dugih i kratkih naslova u Kinu Tuškanac (program počinje 6. srpnja) te atraktivni VR (filmovi virtualne stvarnosti) naslovi u Muzeju iluzija.

Fantastic Zagreb i dalje je jedini dog friendly festival: dozvolite svom psu da vas dovuče u prirodnu oazu Ljetne pozornice Tuškanac i zajedno besplatno uživajte u filmovima! Kompletan filmski program, cijene ulaznica i ostale informacije dostupne su na službenoj web stranici festivala: fantastic-zagreb.com, a najnovije vijesti i festivalske aktivnosti na našoj Facebook stranici facebook.com/FantasticZagreb

04.07.2022. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh