« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
PROMJENE

Novi stečajni zakon stupio na snagu

Od danas na snagu stupa novi stečajni Zakon s nekoliko izmjena. Tako će automatizmom u stečaj pravne osobe koje su u blokadi duže od 120 dana, razlog za pokretanje stečajnog postupka je i neisplata plaća dulja od tri mjeseca

Preko 20 tisuća tvrtki stavit će ključ u bravu
Preko 20 tisuća tvrtki stavit će ključ u bravu (FreeDigitalPhotos)
Više o

stečajni zakon

,

gašenje tvrtki

Novi stečajni zakon stupio je na snagu danas, a očekuje se da će preko 20 tisuća tvrtki automatski biti ugašeno prema njegovim odredbama.

Naime, automatizmom u stečaj idu pravne osobe koje su u blokadi duže od 120 dana, razlog za pokretanje stečajnog postupka je i neisplata plaća dulja od tri mjeseca.

Izmjena je ta što će se sada i postupci predstečajne nagodbe odvijati na sudu. Operativno će Fina pokretati stečaj, osam dana nakon što je račun tvrtke i dalje blokiran.

Kako se radi o velikom broju pravnih osoba, prema podacima iz lipnja njih 22.754, Fina će najprije pokretati stečaj tvrtkama koje nemaju zaposlenih.

Na snagu stupaju i izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, a koji utvrđuju zaštitu materijalnih prava radnika.

Tim je izmjenama naime regulirano i da će od 1. rujna država isplaćivati do tri minimalne mjesečne plaće radnicima kojima one nisu isplaćene zbog blokade računa poslodavca.

01.09.2015. 10:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh