« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
PAKLENA 2012.

Novi proračun: Puno stezanja remena i tek pokoja dobra vijest

Ovim smjernicama štitimo najugroženije, jačamo konkurentnost gospodarstva i stabiliziramo javne financije, ustvrdio je Branko Grčić

Hoće li Vlada uspjeti pokrenuti gospodarstvo?
Hoće li Vlada uspjeti pokrenuti gospodarstvo? (Vlada.hr)
Više o

Zoran Milanović

,

štednja

,

stezanje remena

,

proračun 2012.

Vlada je danas na svojoj sjednici predstavila smjernice proračuna za ovu godinu, javlja HRT.

Premijer Zoran Milanović rekao je da razina ukupnih rashoda državnog proračuna iznosi 117,6 milijardi kuna.

PDV, kao što se zna, raste na 25 posto, što bi u proračun trebalo donijeti oko dvije i pol milijarde kuna. Prema Vladinim projekcijama povećanje PDV-a moglo bi izazvati rast cijena od 1,4 posto.

No nisu sve vijesti loše - najavljene su i nove, niže međustope od 10% za dječju hranu, ulje, masti i račune za vodu. Uvode se novi platni razredi i povećava se neoporezivi dio dohotka, pa se plaće se povećavaju za 750.000 radnika u rasponu od 65 do 80 kuna. Također, smanjuje se stopa za obvezno zdravstveno osiguranje s 15 na 13 posto.

Dobre vijesti stižu i za umirovljenike - od ove godine ponovno se usklađuju mirovine za sve umirovljenike. Vlada planira poticati novo zapošljavanje smanjenjem opterećenja bruto cijene rada oslobađanjem od plaćanja doprinosa.

U smjernicama za izradu proračuna vlada navodi kako, aktiviranjem svih unutarnjih potencijala, a naročito investicijskog, uz izostanak jačih izvanjskih gospodarskih turbulencija, na putanju održivog rasta se možemo vratiti već u 2012. godini u kojoj očekuju gospodarski rast od 0,8%. 

U godinama koje slijede Vlada očekuje ubrzanje realnog rasta bruto domaćeg proizvoda i to za 1,5% u 2013. te 2,5% u 2014. U istom razdoblju razdoblju predviđa se razina inflacije od oko 2,5%.

Ovim smjernicama štitimo najugroženije, jačamo konkurentnost gospodarstva i stabiliziramo javne financije, ustvrdio je Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU te potpredsjednik Vlade.


26.01.2012. 12:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh