« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SVE MANJE NADE

Novi plan BP-a može pojačati istjecanje nafte za 20 posto

Novi pokušaj uključuje postavljanje kape na bušotinu, a većina nafte trebala bi se prebacivati u tankere

naftna mrlja BP Meksički zaljev
naftna mrlja BP Meksički zaljev (YouTube)
Više o

BP

,

naftna mrlja

,

deepwater horizon

,

proračun za 2011.

,

Maša Jerin

,

škola gitare

Naftna kompanija British Petroleum u ponedjeljak je pristupila novom pokušaju sprječavanja izlijevanja nafte iz bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, koji zbog rezanja puknutih cjevovoda bušotine može pogoršati istjecanje nafte za 20 posto, izvijestili su američki mediji.

TV mreža CNN prenijela je snimku uživo s bušotine na dubini od 1,500 metara, na kojoj se vidi kako robotizirana ronilica, rabeći hidrauličnu cirkularnu pilu s dijamantnim vrhovima, reže cijev na vrhu tzv. "blowout preventera", naprave na morskom dnu iznad bušotine. U drugoj će fazi robotizirane ronilice na odrezanu cijev pokušati postaviti posebni element spojen s cijevi na brod na površini, s kojom bi se crpili nafta i plin.

Posebno načinjeni spojni element, nalik na kapu, ima crijeva za dovod metanola, koji treba spriječiti da se plin i voda pod pritiskom pretvaraju u nakupine nalik na led, koje su začepile napravu ranije korištenu za prikupljanje nafte iz bušotine.

Prošlotjedni pokušaj zatvaranja bušotine upumpavanjem isplake (mulja) i cementa, koji se naftaškim riječnikom naziva "top kill", u subotu je BP proglasio neuspješnim što je povećalo nezadovoljstvo stanovnika uz američku obalu Meksičkog zaljeva, posebno u Louisiani, čijih je oko 240 km obakle zagađeno naftom i nakupinama katrana.

Naftna mrlja trenutačno pokriva površinu od oko 75,000 četvornih kilometara, što je gotovo polovica površine Jadranskog mora, koja iznosi oko 160,000 četvornih kilometara.

Dužnosnici američke administracije i BP-a u nedjelju su nastojali skrenuti pozornost s neuspješnog pokušaja zatvaranja bušotine isplakom i cementom, usredotočivši se na očekivanja od novog pokušaja da se postavljanjem kape na bušotinu većina nafte prebaci u tankere.

Dužnosnici BP-a također su priznali da nemaju načina za zatvaranje bušotine do kolovoza, kada će se dovršiti bušenje rezervnih bušotina na istom ležištu nafte i omogućiti betoniranje bušotine Deepwater Horizon nad kojom je 20. travnja eksplodirala, zapalila se i potonula bušačka platforma, što je izazvalo najveće zagađenje naftom u američkoj povijesti. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 20:57:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh