« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
EHHH...

Novi paket mjera za smanjivanje cijene plina

Europska komisija je u utorak predložila paket novih mjera za smanjenje cijene plina i za osiguranje opskrbe plinom ove zime, ali među predloženim mjerama nema ograničenja veleprodajnih cijena plina

Koliko će koštati plin?
Koliko će koštati plin? (Arhiva)
Više o

plin

,

Europska komisija

,

cijena plina

Prijedlog uključuje zajedničku nabavu plina, privremeni mehanizam za ograničavanje visokih cijena dok se ne razvije novi indeks za trgovanje plinom koji će uključivati i ukapljeni plin, nove mjere za transparentnu uporabu infrastrukture, solidarnost među zemljama članicama te smanjenje potražnje za plinom.

Većina ugovora o plinu u Europi indeksirana je prema glavnoj europskoj burzi plina u Nizozemskoj, TTF. Taj indeks se odnosi na plin koji se dostavlja plinovodom i ne odražava cijene transakcija ukapljenog plina.

Komisija želi stvoriti dodatni indeks za ukapljeni plin. Trenutačno se uvozna cijena ukapljenog plina temelji na TTF-u, koji više nije primjeren odraz tržišne stvarnosti jer na njega utječu infrastrukturna uska grla u sjeverozapadnoj Europi i podložan je ruskom manipuliranju isporukama prirodnog plina.

Prema predloženoj uredbi, Agencija za suradnju energetskih regulatora (ACER) ima zadaću izraditi objektivni alat za procjenu cijena, najkasnije dva tjedna nakon stupanja uredbe na snagu, a do 31. ožujka 2023. referentnu vrijednost uvoza LNG-a u EU.

To bi se postiglo prikupljanjem informacija u stvarnom vremenu o svim dnevnim transakcijama ukapljenog plina i povećanjem i transparentnost na tržištu.

Komisija sada želi stvoriti novi indeks koji će bolje odražavati cijene ukapljenog plina, a u međuvremenu predlaže privremeni mehanizam za ograničavanje cijene plina ove zime.

"Uvest ćemo privremeni mehanizam za ograničavanje previsokih cijena ove zime, dok razvijamo novu referentnu vrijednost kako bi se LNG-om trgovalo po pravednijoj cijeni", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Dodala je da Komisija predlaže nove alate za zajedničku nabavu plina kako bi se osigurala solidarnost i sigurnost opskrbe u svim državama članicama te da pregovara s pouzdanim dobavljačima plina kako bi osigurala prihvatljivu cijenu toga energenta.

Prijedlog uredbe sadrži i pravila koja bi se automatski primjenjivala u slučajevima kada ne postoje bilateralni sporazumi o solidarnosti. Predlaže se da se koristi prosječna cijena plina na tržištu u mjesecu koji prethodi zahtjevu za pomoć.

To bi pridonijelo sigurnosti u pogledu cijena koje bi se primjenjivale u slučaju nestašice plina.

Komisija navodi da bi predložena zajednička kupovina plina mogla smanjiti međusobno natjecanje među državama članicama u nabavi plina i tako postići poštenija cijena. To bi moglo biti posebno važno za ponovno punjenje skladišta plina nakon ove zime kada se potroše trenutačne zalihe.

Iako se očekivalo, Komisija nije predložila ograničenje cijene plina koji se koristi za proizvodnju električne energije, a što se već primjenjuje u Španjolskoj i Portugalu.

Međutim, sudeći po nacrtu zaključaka samita EU-a koji će se održati u četvrtak i petak, čelnici država članica mogli bi zatražiti od Komisije da razmotri ograničenje cijene plina koji se koristi za proizvodnju električne energije, na način koji bi pomogao u smanjenju cijene električne energije i istodobno ne bi vodio povećanju potrošnje plina

Isto tako, u prijedlogu Komisije ne spominje se ni ideja uvođenja ograničenja na veleprodajne cijene plina, što je tražilo 15 država članica, među njima i Hrvatska.

18.10.2022. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh