« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KOSOVO

Novi kosovski Ustav priznavat će Hrvate kao punopravnu manjinu

Hrvatska zajednica na Kosovu bit će uključena u novi Ustav Kosova kao punopravna manjina te će imati rezervirano mjesto za jednog zastupnika u Skupštini

Fotografija vijesti
Više o

Kosovo

,

Hrvati

,

Hrvati na Kosovu

Hrvatska zajednica na Kosovu po novom će Ustavu biti priznata kao punopravna manjina, rekla je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga za vrijeme posjeta Janjevu, prenosi Hina.

"Došla sam u Janjevo s dobrim vijestima za Hrvate. Htjela bi poručiti da je nakon konzultacija s premijerom Kosova Hashimom Thacijem i veleposlanikom Hrvatske na Kosovu odlučeno kako će hrvatska zajednica na Kosovu biti uključena u novi Ustav Kosova kao punopravna manjina. Oni će ubuduće imati rezervirano mjesto za jednog zastupnika u Skupštini Kosova", kazala je tom prigodom kosovska predsjednica.

Predsjednica Kosova se ispred crkve u Janjevu obratila stanovnicima Janjeva, razgledala crkvu u pratnji župnika don Mateja Palića i prošetala ulicama tog mjesta u kojem živi još oko 280 Hrvata. U njenoj pratnji je bio potpredsjednik vlade i ministar lokalne samouprave Slobodan Petrović koji je obećao da će donacijom od 30 tisuća eura uskoro nabavit kombi koji je najpotrebniji Janjevčanima za prijevoz njihove djece u škole u okolnim mjestima.

Predsjednica Kosova boravit će od 5. do 7. lipnja u Hrvatskoj, gdje će o daljnjoj suradnji razgovarati s visokim hrvatskim dužnosnicima, te svojim domaćinom predsjednikom Ivom Josipovićem.

21.05.2012. 11:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh