« Kultura
objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana
OSVRT

Novi ciklus velikih formata Duška Šibla

Šibl slika vrlo sugestivno, zbivanja na slici izravno utječu na gledatelje, boja širi svoje pipke koji prodiru imaginarno u okolni prostor

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

U kontinuiranom traganju za najboljim likovnim rješenjima, istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, uspješno i nadahnuto jednako, koristi i figurativne i nefigurativne motive, motive bliske i usko povezane.

Naime figurativni motiv s jedne slike klizi u apstraktnu verziju na drugoj, i nadalje su oni mistično povezani svojim izvorištem, u vrlo sličnom u burnom i jakom kolopletu boja ili je bolje reći u nezadrživoj i neizbježnoj s nesagledivim posljedicama kolorističkoj erupciji.

U nefigurativnom kovitlanju ocrtava se, ukazuje jasni profil lika koji naprosto izranja iz vodopada boja, dok se unutar figure uočava uzbudljivi splet nekontroliranog kretanja obojanih pravaca i drugih raznolikih oblika.

Jedno izranja iz drugoga i vraća mu se, na početak, u krug, na stalnu vrtnju, na stalnu promjenu.

Šibl slika vrlo sugestivno, zbivanja na slici izravno utječu na gledatelje, boja širi svoje pipke koji prodiru imaginarno u okolni prostor.

Serija većih, velikih formata u novom cilusu slika Duška Šibla odiše zrelošću, odvažnim realizatorskim sposobnostima i brojnim originalnim likovnim temama.

Niti jedna slika Duška Šibla ne sliči prethodnoj, svaka je izdvojena kao cjelina, kao samostalna pojava, one su samo međusobno duboko povezane uuntarnjim svijetom autorskih ideja.

Novi ciklus Duška Šibla pokazuje iznimne slikarske dosege jasno definiranih ideja u aktualnoj likovnoj produkciji.

Piše: Miroslav Pelikan
11.01.2024. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh