« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina
čuvajmo prirodu

Nove prirodne ljepote u svjetskoj baštini UNESCO-a

Waddensko more, Dolomiti i planina Wutai na popisu svjetske baštine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

UNESCO

,

svjetska baština

,

Waddensko more

,

Dolomiti

,

planina Wutai

Waddensko more, pojas Sjevernog mora uz obale Njemačke i Nizozemske, i talijanski planinski masiv Dolomiti uvršteni su u petak na popis prirodne svjetske baštine UNESCO-a, a kineska planina Wutai na popis mješovitih svjetskih dobara, koja sadrže kulturne i prirodne kriterije.

Odluka je donesena na 33. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koje se od 22. do 30. lipnja održava u španjolskom gradu Sevilli.

Članovi odbora odobrili su i proširenje parka prirode Tubbatahe s Filipina, koji je na popisu svjetske prirodne baštine od 1993.

U objašnjenju odluke o Waddenskom moru, močvarnom području izrazito bogatu florom i faunom, ističe se kako je riječ o jednom od posljednjih velikih međuplimnih ekosustava u svijetu, gdje se i dalje nesmetano odvijaju prirodni procesi.

Waddenskim morem naziva se oko milijun hektara močvarnog područja u kojem Wadden - prirodne pješčane barijere po kojima je područje i dobilo ime - štite plićine u kojima svake godine sklonište nalazi više od 10 milijuna ptica.

Dolomitski masiv, znamenit po prirodnim ljepotama, geološkom bogatstvu i biorazličitosti, sastoji se od devet "skupina" ili područja koji se prostiru na 231 tisuću hektara površine na teritoriju talijanskih općina Trentina, Belluna, Bolzana, Pordenonea i Udina.

Posebnost Dolomita, osim smeđeg medvjeda koji još živi u šumama tog stjenjaka, jest i "Rio delle Foglie", klanac dužine osam kilometara koji posjetitelju pruža priliku proučavati geološke slojeve do dubine od čak 400 metara, među kojima su najstariji iz doba od prije 250 milijuna godina.

Sa svojih pet ravnih vrhova planina Wutai (u doslovnu prijevodu - "Planina pet terasa") sveta je planina budizma. U tom se prelijepom krajoliku nalaze 53 samostana i Istočni glavni hodnik hrama Foguanga, najočuvanije drvene zgrade iz doba dinastije Tang, s glinenim skulpturama u prirodnoj veličini. Na Wutaiju je i hram Shuxiang iz dinastije Ming, koji je dom 500 kipova koji predstavljaju budističke priče utkane u trodimenzionalne slike planina i vode.

Za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine na ovogodišnjem zasjedanju u Sevilli natječe se ukupno 30 lokaliteta prirodnih i kulturnih dobara iz 35 zemalja, a među predloženim mješovitim svjetskim dobrima natječe se i Lonjsko polje, koje je kandidirala Hrvatska.

26.06.2009. 17:44:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh