« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
GROZNO

Nove ovisnosti haraju Hrvatskom

Gotovo 77% hrvatskih srednjoškolaca svakodnevno koristi internet za zabavu, a 37% ih igra računalne igrice, pokazuju rezultati "Europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima"

Kockara je sve više
Kockara je sve više (Shutterstock)
Više o

ovisnost

,

kockanje

,

online klađenje

Na stručnom skupu o ovisnostima kockanja, klađenja i interneta održanom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) stručnjaci s područja mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti upozorili su na stalni porast poremećaja navika i nagona uzrokovanih računalnim igricama, igrama na sreću i klađenjem u sportskim kladionicama.

Istraživanja pokazuju da je oko 67% odraslih u Hrvatskoj barem jednom u životu igralo neku igru na sreću, te da su muškarci općenito skloniji svim oblicima kockanja i klađenja, osim igranju lutrije, u čemu među spolovima nema razlike.

Među mladićima najpopularnije je klađenje u sportskim kladionicama, a slijede automati za igranje, kasino te kartanje za novac.

Istraživanje, koje je proveo HZJZ i Ministarstvo zdravstva 2009. godine, pokazala su da se 55,5% studenata prve godine sveučilišnih studija u Zagrebu kocka i kladi.

Rizično i problematično kocka se i kladi 9,5% studenata, a muški spol je najjači čimbenik povezanosti rizičnog i problematičnog kockanja i klađenja.

I oko 75% zagrebačkih srednjoškolaca izjavilo je da se barem jednom u životu kockalo.

20% ocijenjeno ih je kao "rizični", a 10% kao "problematični" ovisnici.

15.12.2015. 12:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh